Linta: Inicijativa o naknadi štete Crnoj Gori – bezobrazluk

Izvor: RTS, 10.Nov.2018, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta: Inicijativa o naknadi štete Crnoj Gori – bezobrazluk

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta ocenio je "vrhunskim bezobrazlukom" inicijativu takozvanog Crnogorskog pokreta da traži da Srbija nadoknadi štetu Crnoj Gori koja je uzrokovana tobože neprijateljskim odnosom Srbije u Prvom svetskom ratu i aneksijom 1918. godine.
"Crnogorski pokret širi mržnju prema Srbiji i srpskom narodu ponavljajući lažnu i apsurdnu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tezu da su srpske trupe 1918. godine okupirale Crnu Goru, nasilno ukinule ustavni poredak i izvršile aneksiju Crne Gore. Istorijska je činjenica da je Austrougarska monarhija prvo okupirala, a posle kapitulacije i raspuštanja vojske i anektirala Kraljevinu Crnu Goru", ističe se u pisanoj izjavi Linte.

Dodao je da je dobro poznato da je crnogorska Vlada 16. januara 1916. pristala na bezuslovnu kapitulaciju i da je ta ista vlada pet dana kasnije, 21. januara, donela sramnu odluku o obustavi povlačenja crnogorske vojske i njenom raspuštanju što je bio i faktički kraj postojanja crnogorske države.
Vojska Kraljevine Srbije 1918. godine je, upravo zbog nepostojanja i raspuštanja vojske Kraljevine Crne Gore oslobodila teritoriju Crne Gore, ističe Linta i dodaje da su u Prvom svetskom ratu postojale samo dve strane, ona na kojoj su Austrougarska i Nemačka, i ona na kojoj su sile saveznice među kojima je bila i Kraljevina Crna Gora do svoje kapitulacije januara 1916. godine.
"Bezočna laž je priča da je Kraljevinu Crnu Goru ukinula Kraljevina Srbija, kada je jasno kao dan da je to učinila Austrougarska koja je prvo okupirala, a posle kapitulacije i raspuštanja crnogorske vojske i anektirala Crnu Goru. Tragično je da 100 godina kasnije u Crnoj Gori postoje podržavaoci autrougarskog okupatora koji besramno govore da je Srbija okupator i da još treba da nadoknadi nekakvu štetu Crnoj Gori", zaključio je Linta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.