Lideri Odbora za pravosuđe duboko podeljeni u vezi sa opozivom Trampa

Izvor: VOA, 09.Dec.2019, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideri Odbora za pravosuđe duboko podeljeni u vezi sa opozivom Trampa

Demokratski i republikanski lider Odbora za opravosuđe Predstavničkog doma Kongresa SAD izneli su potpuno različito viđenje procesa opoziva predsednika SAD Donalda Trampa. Odbor za pravosuđe sprovodi istragu u vezi sa procesom opoziva predsednika Trampa, što je redaqk momenat u 243-godišnjoj istoriji SAD, jer je Tramp tek četvrti američki lider koji se suočava sa tim. Dvojica predsednika su opozvana, ali nijedan nije smenjen s položaja u okviru procedure opoziva. Predsedavajući Odbora za pravosuđe demokrata Džerold Nedler više pouta je ponovio da je "predsednika Tramp stavio sebe iznad zemlje", kada je vršio pritisak na Ukrajinu da istraži jednog od svojih vodećih izazivača na predstojećim izborima 2020, bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena, a istovremeno privremeno zadržao vojnu pmoć u iznosu od 391 miliona dolara, koja je zvaničnom Kijevu bila neophodna da bi se brio protiv pro-ruskih separatista u istočnom delu zemlje. Tražeći opoziv predsednika Trampa, Nedler je tvrdio i da je američki lider pozvao Rusiju da mu pomogne da pobedi na izborima 2016 i "zahtevao to isto od Ukrajine u 2020, a onda je uhvaćen". "Prekršio je najosnovniju odgovornost prema zemlji", rekao je Nedler. Međutim, vodeći republikanac u Odboru za pravosuđe Dag Kolins, vatreni pristalica predsednika Trampa, rekao je da uprkos Trampovom zahtevu za istragu Bajdena "Ukrajina nije uradila ništa i opet je dobila pomoć". Kolins je optužio demokrate u predstavničkom domu da žele da opozovu Trampa još od pšrošle godine, kada su osvojili većinu u tom zakonodavnom telu "kako bi se pobrinuli da predsednik ne može da pobedi sledeće godine", kada će se boriti za drugi mandat. "Gde je prekršaj za opoziv", pitao je Kolins, aonda dodao: "Ne postoji krivično delo". U toku prenosa svedočanja na nacionalnim televizijama, Tramp je još jednom napado svoje kritičare u Kongresu, poručivši na svom Tviter nalogu: "Demokrate koje ništa ne rade su sramota!" Do kraja dana, pred Odborom za pravosuđe o slučaju za i protiv opoziva  svedoče demokratski i republikanski advokat. Predsedavajući Nedler odbacio je nekoliko pokušaja manjinskih republikanaca da odlože proceduru upućivanjem parlamentarnih izazova.  Stiven Kastor, advokat republikanaca, ustvrdio je da “dokazi ne podržavaju navode demokrata” i da većinom nema iskaza iz prve ruke o Trampu I Ukrajini, iako nije pomenuo da Bela kuća blokira izvore “iz prve ruke” da svedoče. Naveo je i da Tramp nije imao “zle namere” kada je razgovarao sa ukrajinskim predsednikom i da je ton razgovora bio prijatan, a takođe je istakao da je Tramp oduvek bio skeptičan u pogledu američke pomoći stranim zemljama, pa je zamrzavanje vojne pomoći Ukrajini moglo da ima različita objašnjenja. Predsednik Tramp je na Tviteru pozvao demokrate – Ako želite da glasate o mom opozivu– uradite to brzo. Njegov tim je izjavio da “jedva čeka pravedno suđenje” u Senatu koji kontrolišu republikanci.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Demokrate: Tramp pretnja po demokratiju, republikanci: impičment je sraman

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Dec.2019

Američke demokrate, koji imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa, nastoje u ponedeljak da podupru istragu u cilju opoziva predsednika Donalda Trampa, nazivajući njegov pritisak na vlasti u Kijevu da istraže bivšeg potpredsednika SAD i glavnog pretendenta za predsedničkog kandidata Demokratske...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.