Izvor: Southeast European Times, 25.Apr.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lider kiparskih Turaka Talat posetio Ankaru dok se napori za ponovno ujedinjenje nastavljaju

25/04/2008

ANKARA, Turska -- Lider kiparskih Turaka Mehmet Ali Talat boravio je u četvrtak (24. aprila) u Ankari, gde se sastao sa premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom i ministrom inostranih poslova Alijem Babačanom. Poseta dolazi samo nekoliko dana nakon što su ad hok odbori kiparskih Turaka i kiparskih Grka nastavili razgovore o ponovnom ujedinjenju podeljenog ostrva, što su prvi razgovori te vrste u protekle četiri godine. Talat i turski lideri su, kako se izveštava, razmotrili >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << pregovaračke strategije i složili se da traže veće učešće UN u procesu. Talat planira da se sastane sa predsednikom kiparskih Grka Dimitrisom Kristofijasom u junu, kako bi razmotrili rezultate trenutnog rada odbora i formalno počeli razgovore o ponovnom ujedinjenju.

U međuvremenu u četvrtak, sirijski predsednik Bašar Al Asad potvrdio je da mu je Erdogan preneo mirovnu ponudu Izraela. Erdogan "me je obavestio o spremnosti Izraela da se povuče iz Golana u zamenu za mir sa Sirijom", rekao je Asad u intervjuu katarskom dnevniku Al Vatan. Ankara proteklih godinu dana posreduje između Izraela i Sirije. (Zaman - 25/04/08; Fokus, AFP - 24/04/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.