Izvor: Nezavisne Novine, 26.Sep.2017, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Liberalizacija tržišta sa sobom nosi i skuplju struju

BANJALUKA - Tržište električne energije u BiH otvoreno je skoro dvije godine, a slobodne trgovine strujom nema. Potrošači se i dalje snabdijevaju od državnih elektroprivreda, a sve i da kilovate kupuju na tržištu, ne bi plaćali manje. Cijene struje moraće rasti bude li BiH slijedila liberalizaciju i evropska pravila. Ako je za utjehu, do kraja godine poskupljenja neće biti.

Poskupljenja su izvjesna, tvrde stručnjaci za energetiku, a uslovljavaju ih direktive EU i Energetske >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << zajednice i primjena zakona liberalizacije svih tržišta el. energije. Sada plaćamo kilovatčas po povoljnim uslovima, od 0,083 evra, objašnjavaju, jer na formiranje cijena utiču socijalni i politički faktori, a ne zakoni tržišta.

Sa druge strane, u "Elektroprivredi Republike Srpske" (ERS), od koje se i dalje snabdijevaju svi mali potrošači u RS, punu liberalizaciju vide kao šansu za utvrđivanje pozicije na tržištu i zaradu.

"Puna liberalizacija donijela bi formiranje cijena po tržišnim principima umjesto regulisanih cijena koje su sad na snazi. Regulisane cijene niže su za oko 30 odsto od tržišnih, tako da bi puna liberalizcija bila pozitivna, ostali bi najkonkurentniji, a i ostvarili dodatne prihode", ističe Dalibor Muratović, direkor Direkcije za distribuciju u ERSu.

Dok se čeka na liberalizaciju, potrošači mogu biti sigurni da do poskupljenja neće doći, bar do kraja ove godne. Zahtjeva za poskupljenje nema, ni zbog katastrofalne hidrološke godine, manje proizvodnje u sistemu ERSa i kupovine struje po nepovoljnijim uslovima na regionalnom veleprodajnom tržištu.

(RTRS)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kremenović: „Mikrofin“ sa dvije milijarde kredita vlada trećinom tržišta BiH

Izvor: Capital.ba, 26.Sep.2017

 – Kontrolišemo koliko rastemo jer eksplozivan rast sa sobom nosi nepotrebne rizike BANJALUKA – „Mikrofin“ je lider u mikrokreditiranju u BiH i tu lidersku poziciju zadržavamo i danas. Veoma pažljivo kontrolišemo koliko rastemo iz godine u godinu, jer smatramo da na ograničenom tržištu...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.