Libek: Država da odustane od najavljenih subvencija za taksi udruženja

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Okt.2019, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Libek: Država da odustane od najavljenih subvencija za taksi udruženja

Libertarijanski klub - Libek saopštio je danas da se protiv najavljenim subvencijama za taksi udruženja u Beogradu, koje je, prema navodima predstavnika taksi udruženja, obećala država Srbija.

"Najavljene subvencije predstavljaju produžetak povlastica i privilegija koje taksi udruženja uživaju u odnosu na ostatak privrede Srbije. Svaka subvencija, pa i subvencije taksi prevoznicima, predstavlja privilegiju koja se daje jednoj interesnoj grupi, plaćenu parama ostalih građana >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Srbije", navodi se u saopštenju.

Libek je naveo da taksisti u Beogradu već uživaju nekoliko povlastica koje ne postoje u ostatku privrede.

"Pre svega veštački visoku cenu koju određuje grad Beograd, ali i veštačko ograničenje konkurencije koje je uvedeno gradskim propisima. Na ovaj način, postojećim taksistima omogućena je sigurna zarada viša od tržišne. Istovremeno, građani se primoravaju da plaćaju veštački visoke cene prevoza, dok se onima koji bi želeli da građane prevoze za nižu cenu to zabranjuje", dodaje se.

To udruženje smatra da je umesto "veštačkog privilegovanja interesne grupe taksi prevoznika", potrebno u tu oblast uvesti pravila koja važe za ostatak privrede, odnosno slobodno formiranje cena između građana i ponuđača i ukidanje ograničenja broja licenci.

"Na ovaj način, cene će se formirati tržišno, a dodatno će ih spustiti konkurencija. Uvođenje konkurencije će dalje voditi poboljšanju usluge, s obzirom da je konkurencija stimulativna za inoviranje i diverzifikaciju cena i kvaliteta usluga.

Libek poziva vladu Srbije da odustane od štetne politike subvencija, i da u taksi prevoz uvede slobodno formiranje cena i konkurenciju, koje će biti korisne za korisnike usluga i privredu Srbije, a vremenom i za same ponuđače. Ponuđače usluga u ovoj oblasti potrebno je rasteretiti nepotrebnih propisa i nameta kako bi svoje poslove mogli da razvijaju što efikasnije", smatra Libek.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.