Lepa slika Srbije stiže iz sela Ježevica: Mališani biraju ukrasne travčice i zajedno sa bakama raduju se Vaskrsu (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Maj.2021, 15:49

Lepa slika Srbije stiže iz sela Ježevica: Mališani biraju ukrasne travčice i zajedno sa bakama raduju se Vaskrsu (FOTO)

Posebnu tajnu farbanja uskršnjih jaja daruje nasleđe koje se prenosi po ženskoj liniji s kolena na koleno

Danas kada se većina domaćica odlučuje za moderne tehnike farbanja uskršnjih jaja, Udruženje žena "Evgenija" iz Ježevice okupilo se da za ovaj Vaskrs jaja boje tradicionalnom metodom, a u tome su im pomogli i najmlađi meštani ovog sela podno Jelice. Mališani već znaju da svaka travka čini jaje posebnim.

- Pokušavamo da nađemo detelinu sa četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << lista, jer se jaje tako ukrešeno posle smatra amajlijom. Zatim su jako lepe za šaranje, bele rade i slične tračice. Volimo ove običaje, koje nam prenose naše bake i sa radošću farbamo jaja - kažu mališani iz Ježevice.

. Sva nabujala priroda koja se nađe kao dekoracija na usktršnjim jajima, veština je žena zapadne Srbije, koje su to nasledile od svojih majki i baka koje su bile mudre i maštovite.

- Većina domaćica farba jaja u lukovini, prvenstveno zbog toga što je to i zdravije, s obzirom na to da je na biljnoj bazi. Običaj je da prvo jaje koje ofarbamo u crveno nazivamo čuvarkuća, ono ostaje u kući i čuva se tokom cele godine. Bojimo ga, takođe u lukovini, a ove druge bojimo sa travkama maslačka, koprive i svime što nađemo u bašti, pa čak i livadi - pojasnile su Rada Kalajdžić i Brana Marković, članice Udruženja žena "Evgenija" iz Ježevice.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.