Lep život samo na malom ekranu

Izvor: Vesti-online.com, 24.Maj.2018, 00:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lep život samo na malom ekranu

Koliko je život u Srbiji težak najbolje pokazuje surova statistika prema kojoj niže plate od naše zemlje imaju samo žitelji Makedonije i Albanije. Naime, prosečna plata u otadžbini iznosi 422 evra i među najnižima je u čitavoj Evropi, saopštio je Istraživačko-izdavački centar Demostat. Takva primanja u Srbiji su odraz loše ekonomske situacije, naveo je Demostat.

Dodaje se da se stanje u Srbiji može popraviti samo donošenjem promišljene strategije razvoja privrede, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << obezbeđivanjem istih uslova za sve učesnike u tržišnoj utakmici i procesom reindustrijalizacije i razvoja visokih tehnologija. Branko Pavlović, ekonomski analitičar, u izjavi za "Vesti" kaže da prosečna plata od 422 evra postoji samo u statistici.

- Čak 75 do 80 odsto građana u otadžbini prima manji iznos od ove sume. Građani žive u neopisivoj bedi i jednoj vrsti neokolonijalizma. Strane firme koje posluju u Srbiji isplaćuju nedopustivo niske zarade, a lep život vidimo samo u TV dnevnicima - kaže Pavlović.

Ekonomista Miroslav Prokopijević kaže da Srbija nikako ne može da se otrgne od siromaštva.

- Sumorna statistika odraz je naše bede. Nažalost, vlast ne radi ništa da promeni ovo stanje. U domaćim medijima na delu je cenzura, tako da se krije koliko zapravo mizerno živimo. Ubrzo bi mogli biti i poslednji u Evropi - zaključuje Prokopijević.

Koliko malo zarađuju građani Srbije jasnije je kad se uporede sa ekonomski najmoćnijim zemljama Evropske unije.

Ističe se da je u Velikoj Britaniji neto plata 1.990 evra, u Francuskoj 2.157, Nemačkoj 2.271, Italiji 1.758, Austriji 2.324, a u Danskoj 3.270 evra. Stanovnike Srbije najviše zabrinjava to što su prosečne plate čak i u zemljama regiona više osim u Makedoniji, gde su 376 evra i u Albaniji 378 evra.

Prosečna plata u Bosni i Hercegovini je 440 evra, Crnoj Gori 512 evra, Hrvatskoj 832 evra, Sloveniji 1.077, Mađarskoj 703, Rumuniji 535, a u Bugarskoj 457 evra. Dodaje se da i u Grčkoj, koju je globalna ekonomska kriza najviše pogodila zbog čega je prinuđena da primenjuje stroge mere štednje, plate u proseku iznose 917 evra.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.