Leonid Savin poručuje: Srbija je dobrodošla u Evroazijsku uniju, bez obzira na udaljenost

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Avg.2018, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leonid Savin poručuje: Srbija je dobrodošla u Evroazijsku uniju, bez obzira na udaljenost

Bliski saradnik Aleksandra Dugina otvoreno o svim pitanjima

Leonid Savin, ruski geopolitičar i bliski saradnik Aleksandra Dugina, nalazi se u poseti Beogradu, a za portal Srbija Danas je analizirao aktuelna dešavanja širom sveta.

Savin se, tokom razgovora, dotakao i mogućnosti da Srbija postane članica Evroazijske unije i naglasio prednosti koje bi naša zemlja imala opredeljivanjem za novi pravac u spoljnoj politici.

Pročitajte i: >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

- Tako je vekovima. Osećamo da Zapad pokušava da iskoristi Rusiju na razne načine, putem vojske, ekonomije, politike, diplomatije, tako da to nije nov fenomen. Sada svaki narod, nacija i država oseća uticaj globalizma. I sad osećam jak pritisak sa Zapada na Rusiju. Sada naši partneri trpe zbog sankcija koje su nam uvedene, ali radi se o politici samo jednog aktera na svetskoj pozornici, Sjedinjenim državama, koje pokušavaju da stvore globalna pravila za ekonomiju i politiku. Zbog uravnoteženja svetske politike imamo šansu da bar pokušamo da imamo nezavisnu politiku u Rusiji i da sarađujemo sa raznim državama: Kinom, Iranom... Tako da mislim da je normalno to što se događa u Rusiji, ali samo moramo naći nove prilike da naši zapadni partneri u Evropi ne trpe zbog Sjedinjenih država.

- Da, biće nam potreban vrlo jak predsednik posle njega. Možda ne kao Putin, ali sličan, sa vojnim i obaveštajnim znanjem kojim će voditi Rusiju.

- Tramp bi voleo da poboljša odnose sa Rusijom, ali to ne zavisi od njega zbog toga što "paralelena država", američki establišment, administracija (ne predsednička) vodi spoljnu politiku i Rusija je za njih mali partner, npr. zemlja koju bi mogli da koriste za resurse ili uticaj na prostoru Evroazije, ali ne nezavisni partner.

- Biće to vrlo teško za njega, pokušaće, ali nisam siguran da je to moguće. Vidimo da će možda doći do njegovog opoziva. Neke grupe unutar Republikanske stranke imaju interes da Tramp bude smenjen, a da na predsedničko mesto dođe Majk Pens. Svakako mislim da Tramp neće uspeti da izbori drugi mandat.

- Možemo videti da su u mnogim državama, ne samo u Sjedinjenim državama, novi lideri vrlo glupi političari. To pre nije bio slučaj, setite se samo Margaret Tačer i Žaka Širaka, a sada vidimo neke idiote kao (Maurisija) Makrija u Argentini ili (Emanuela) Makrona u Francuskoj. Tako da je moguće da će takva vrsta ličnosti doći na mesto predsednika u Sjedinjenim državama. U Vermontu je vrlo moguće da će novi guverner biti transrodna osoba. Tako da je vrlo moguće da će novi predsednik biti vrlo slaba i glupa ličnost, ali koju će podržati moćne grupe.

- Vrlo teško pitanje, pogotovo ako postavimo pitanje šta smatramo ratom. Da li to neka gerilska borba ili borba protiv terorističkih grupa. Već nekoliko godina Rusija je vrlo uspešna u borbi protiv terorizma i eliminisano je 80.000 terorista. Sa današnje tačke gledišta i dalje se radi o ratu, samo je jedna armija eliminisana.

- Već se vode pregovori o pomoći u obnovi Sirije i neke ruske kompanije već rade na obnovi.

- Mislim da Asad ne bi voleo da prihvati pomoć od Saudijske Arabije. Od Irana i nekih drugih saveznika bi prihvatio pomoć, ali ne i od Saudijske Arabije.

- Mislim da ne.

- Ne, to nije moguće bar u narednih 20 godina.

- Jemen je vrlo kritična tačka na Bliskom istoku i to je rat Zapada protiv još jedne nezavisne države i naroda, ali vidimo da je Saudijska Arabija pokazala slabosti u Jemenu. Huti su dobro i uspešno napadali saudijske snage, to je bio svojevrsni test za taj region.

- Mislim da sve zavisi od Sirije i ishoda sukoba u Siriji.

- Za ODKB je teško reći jer se sastoji od država bivšeg SSSR, ali možda postoji mogućnost da se to drugačije uredi, da se promeni statut. Što se tiče Evroazijske unije Srbija se može aktivirati više, da npr. dobije status posmatrača ili specijalni status, a već postoje dobri trgovinski odnosi između Srbije i Rusije. Po mom mišljenju, problem je što Srbija ide u EU. Jermenija se ne graniči sa zemljama Evroazijske unije, a ipak je član. Tako i Srbija može postati članica. Ipak, potrebno je da Srbija usaglasi zakone, pre svega zbog trgovine i ekonomije, da donese 10.000 novih propisa. To isto, samo mnogo komplikovanije i opširnije, traži i EU od Srbije. Neku hranu ili proizvode ne možete da proizvodite u EU jer postoje određene kvote. U Evroazijskoj uniji nema takvih ograničenja.

- Mislim da to nije ruski poraz jer se Rusija nije mešala ni u šta, što se dešavalo u Makedoniji i Crnoj Gori. U poslednjih 20 godina ruska spoljna politika nije snažna kao zapadna. Mi nismo organizovali vojni puč u Crnoj Gori, a nekim političarima je odgovaralo da se tako misli. Isto važi i za Makedoniju. Rusija se nije mešala, (Džordž) Soroš jeste. Postoji vrlo veliki uticaj Soroševih ekspozitura u Makedoniji. Ambasada SAD se, takođe, otvoreno mešala u politiku Makedonije i uticala, čak je dala novac da se održi referendum o imenu i to pre zvanične objave da će referenduma biti. Dakle, vrlo je jasno da Zapad i SAD sprovode svoje uticaje u ovim zemljama.

- To je normalno, Lukašenko u poslednjih 15 godina pokušava da sedi na dve stolice. Nekad kritikuje Zapad, nekad Rusiju, pa opet Zapad…

- Belorusija je već u Evroazijskoj uniji, postoji velika vojna povezanost sa Rusijom, a ekonomski zavisi od Rusije na mnogo načina. Kako će pokušati da napravi dogovor sa Zapadom? Na Zapadu mrze Belorusiju, a i većina Belorusa su otvoreno proruski.

- Situacija u Donbasu je vrlo loša jer su to postale mafijaške države, kao Nagorno-Karabah. Sada samo nekoliko ljudi želi da kotroliše sve tamo.

Leonid Savin je u Beogradu bio radi predstavljanja početka rada Medjunarodnog evroazijskog pokreta u Srbiji i pored toga je održao stručni seminar na temu neoružanih sredstava rata.

Dok je situacija u svetu vrlo nestabilna, Srbija danas svakako ima alternativu EU. Alternativu koja ne ucenjuje, ne preti, ne meša se u unutrašnje stvari naše države. Ostaje da se vidi samo šta će Srbija odlučiti. Ići u savez sa ruskim prijateljima ili Zapadnim "prijateljima"?

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.