Lekovi za decu bezbedni i efikasni, imaju dozvolu ALIMS-a

Izvor: Prva.rs, 08.Maj.2015, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekovi za decu bezbedni i efikasni, imaju dozvolu ALIMS-a

On je za Tanjug precizirao da su lekovi bezbedni i u pogledu aktivne supstance, kao i u odnosu na pomoćne supstance.
"Lek se mora strogo primenjivati u skladu sa odobrenim informacijama o leku, odnosno na predviđen način i u pravu svrhu, a sve relevantne informacije o tome se navode u sažetku karakteristika leka i u uputstvu za lek", istakao je Tucović.
On je dodao da se o pomoćnim supstancama u nekim neproverenim i naučno nepotvrđenim izvorima navodi da mogu da izazovu teže >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << poremećaje i stanja, što nije tačno.
Prema njegovima rečima, i uputstvo i sažetak za svaki lek dostupni su na sajtu ALIMS-a u okviru opcije pretraživanje, a uputstvo za lek se obavezno nalazi u svakoj njegovoj kutiji.
"Takođe je netačno da se neki lekovi razlikuju po sastavu na srpskom i drugim evropskim tržištima i zato ne smemo dozvoliti da ovakvi nepotkrepljeni stavovi i tvrdnje podrivaju poverenje građana u kvalitet lekova koji se koriste u terapiji u Srbiji", podvukao je Tucović.
On podseća da se korisnik leka, roditelj ili staratelj koji daje detetu lek, mora upoznati s načinom primene i doziranjem leka, što se nalazi u okviru uputstva za lek, koje sadrži i podatke o indikacijama, kontraindikacijama i upozorenja.
"ALIMS ističe da po ovom pitanju agencija prati trenutno važeće EU smernice koje precizno definišu koje se pomoćne supstance smeju koristiti u lekovima, u kojim dozama i kod koje populacije, i kako ne postoji rizik niti opasnost prilikom njihove primene ni kod odraslih ni kod dece", kazao je Tucović.
Za bezbednu primenu bilo kog leka, dodao je on, osim podataka koji se nalaze na kutiji i u uputstvu za lek, neophodno je konsultovati lekara ili farmaceuta pre početka primene leka kao i tokom trajanja terapije.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

ALIMS: Lekovi za decu bezbedni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Maj.2015

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) saopštila je danas da su svi lekovi, uključujući i dečije, čiji je promet u Srbiji dozvolila ta ustanova, efikasni i bezbedni za primenu kako u pogledu aktivne supstance, tako i u odnosu na pomoćne supstance...Reagujući na navode prema kojima...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.