Lekari saglasni – neizvesna jesen, šta će uraditi država? VIDEO

Izvor: B92, 23.Jul.2021, 22:20

Lekari saglasni – neizvesna jesen, šta će uraditi država? VIDEO

Lekari su saglasni da nas, ako se nastavi ovim tempom, već za nekoliko nedelja ponovo očekuje četvorocifren broj obolelih.

Vakcinacija stagnira, naročito kod mladih, a kako bi stimulisala veću imunizaciju, država sprema novi paket mera.

Broj novozaraženih u Srbiji, nažalost, raste.

Brojni apeli za vakcinaciju izgleda ne pogađaju ne koji su, prema oceni lekara, najrizičnija grupa - mladi.

Posebnu pretnju tokom novog talasa predstavlja činjenica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će dominantniji biti delta soj koji je nekoliko desetina puta zarazniji.

Na udaru će najviše biti nevakcinisani, a to u Srbiji znači mladi do 30 godina pošto je u toj kategoriji stanovništva vakcinisano svega 17,5 odsto ljudi.

Posle stimulacije od 3.000 dinara za sve vakcinisane, država sprema nove podsticaje.

U opticaju su, navodno, nagradna igre, besplatne karte za utakmice i koncerte, vaučeri za kupovinu i putovanja, kao i dopunski ispitni rok za sve one koji se odluče da prime vakcinu.

"Ja ne bih licitirao sa merama ajde da sačekamo još 7-10 dana. 1. avgusta će Krizni štab izaći sa jasnim predlozima i tačno ćemo znati. Mislim da će većina mera biti uperena ka ovoj grupi i nadam se da će biti dobar odziv i da ćemo uspeti da smanjimo štetu koju će evidentno kovid izazvati", rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek

Lekari su saglasni u apelu - potrebno je stimulisati mlade da se vakcinišu, jer nas, ovakvim tempom, kako kažu, čeka neizvesna jesen.

Opširnije u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.