Legenda o poslednjem srpskom zmaju: Drugi svetski rat otkriva priču o Milici i zmaju koja ledi krv u žilama (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Avg.2020, 20:55

Legenda o poslednjem srpskom zmaju: Drugi svetski rat otkriva priču o Milici i zmaju koja ledi krv u žilama (FOTO)

Neverovatna priča! Da li ste znali za ovu srpsku legendu?

Srbija je zemlja koja obiluje mitovima i mitološkim pričama koje su stvarane vekovima. Od junaka, vila, zlih i dobrih sila, do neprestane borbe dobra i zla stvarane su legende koje su na razne načine uticale na svest našeg naroda.

Gotovo da ne postoji deo sveta koji u svojim mitovima nema priče, bajke i legende o zmajevima. Proučavajući sociologiju i antropologiju možemo da zaključimo da je Srbija jedna >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od zemalja u kojoj mitološka pojava zmaja predstavlja DOBRO!

Za razliku od mnogih kultura, u srpskoj tradiciji i legendama, kao i u kineskoj, zmaj se spominje kao pozitivna pojava i čuvar polja, doma i ljudi.

"Što god ima Srbina junaka,

Svakoga su odgajile vile,

Mnogoga su zmajevi rodili." pic.twitter.com/wuS0Bk6GCz

— Jovana Ćirković (@rilivadivuk) March 23, 2020

Pod pojmom znaja u antropologiji mislimo na mitološko biće koje ima magijske moći, a uglavnom se opisuje kao zmijoliko stvorenje sa krilima koje bljuje vatru i ima krljušti po celom telu.

Ono oko čega su antropolozi saglasni je da su mitovi i legende o zmajevima nastale u raznim kulturama i to nezavisno jedna od druge. Tako srećemo pojam zmaja u mnogim kulturama i religijama.

Ono što je posebno zanimljivo u vezi sa zmajevima je to šta je zmaj predstavljao u srpskoj mitologiji i način na koji su Srbi vekovima gledali na njega. Uglavnom je odnos bio pozitivan, ali jedna legenda koju je zabeležio etnolog i antropolog Mladen Milosavljević, govoti jednu neverovatnu priču.

Naime. ova priča koju je zabeležio antropolog i etmolog Mladen Milosavljević dešava se u periodu neposredno pre Drugog svetskog rata. odnosno tridesetih godina dvadesetog veka. U selu Veliko Orašje postoji drvo koje je veoma čudno. Drvo ima stablo čovekolikog oblika i oduvek je izazivalo pažnju ljudi koji su ga ugledali na slikama ili su šetajući šumom naišli na njega.

LEGENDA O POSLEDNJEM SRPSKOM ZMAJU "Veliko Orašje, malo selo velikog imena u centralnoj Srbiji, u dubinama svoje šume krije jedno usamljeno stablo vrbe koje prolaznike uvek fascinira čudnim oblikom. O ovom drvetu, koje ima oblik nalik na ljudsko lice, decenijama meštani pričaju legendu koja sadrži sve komponente holivudskog blokbastera – mnogo vatre, tragičnu smrt i pravog pravcatog zmaja. Legenda o poslednjem srpskom zmaju poznata je na ovim prostorima, a sve je, prema priči meštana, počelo pred početak Drugog svetskog rata. Tridesetih godina prošlog veka je, prema predanju, u Velikom Orašju živela porodica doseljenika Markovića, sa nekoliko kćeri od kojih se najmlađa zvala Milica. Upravo Milica je postala glavni akter tragične priče koju je zabeležio Mladen Milosavljević, etnolog i antropolog koji se bavi izučavanjem folklorne fantastike. – Milica se, naime, iznenada razbolela i bivala je sve gore i gore. Tada su meštani primetili da iz dela kuće u kojem ona leži noću izleće plamena buktinja i odlazi ka šumi. Njena braća su krenula da motre na kuću svake noći ne bi li videli stvora. Nekoliko večeri se nije dešavalo ništa, a onda je, u zoru, jedan od braće primetio plameno-zlatnu buktinju sa ovnovskom glavom kako izleće iz kuće i nestaje u pravcu Jaseničkog vrbaka. Braća su odmah krenula putem kojim je prikaza nestala. Po priči meštana, stvorenje je za sobom ispuštalo nekakve zlataste ljuspe, nalik ribljoj krljušti, te ga je bilo lako pratiti. Nakon izvesnog vremena su se iznenadili, shvativši da se tragovi neobičnog stvora završavaju u velikoj staroj vrbi, nedaleko od njihove kuće – priča Milosavljević legendu koju je i sam mnogo puta čuo, budući da je odrastao u tom kraju. Kako bi se izborili, rešili su da zapale drvo. Dok je stablo gorelo, iz plamena se čulo užasno zavijanje, mešavina piske i vrištanja odraslog čoveka. Drvo je izgorelo, a iza njega je ostao samo panj čudnog oblika, nekad dom poslednjem srpskom zmaju. Milosavljević je priču prvi put čuo od Dragomira Lekića, penzionisanog železničara koji je imao šest ili sedam godina kada se ovo dešavalo." #srpskivitez #vitezodsrbije🇷🇸🇷🇸🇷🇸 #poslednjisrpskizmaj

A post shared by 🇷🇸СРПСКИ ВИТЕЗ🇷🇸 (@vitez____od____srbije) on Aug 19, 2020 at 9:55am PDT

Priča koja je zabeležena govori da je u selu Veliko Orašje živela porodica doseljenika koji su se prezivali Marković. Porodica Marković bila je bogata decom - imali si nekoliko dece. Najmlađa od njih zvala se Milica i upravo ona je glavni protagonista ove legende.

Naime, Milica, iako mlada i jedra devojka, pala je u postelju i bila jako bolesna. Očevici su se kleli da su iz kuće Markovića videli zmajoliko stvorenje koji izlazi iz dela kuće gde je ležala bolesna Milica, koja se brzo i iznenada razbolela.

Takođe, jedan od braće je primetio plameno-zlatnu buktinju sa ovnovskom glavom kako izleće iz kuće i nestaje u pravcu Jaseničkog vrbaka i tada su se dali u poteru za zmajem.

Milicina braća, prema kazivanjima i zapisima etnologa, nisu časila časa i brzo su se dala u potragu za stvorenjem - zmajem, verujući da će tako i sprečiti bolest svoje voljene sestre.

Tog zmaja je, prema pričama meštana, bilo lako pronaći, jer je za sobom ostavljao zlatne ljuspe, nalik na krljušti. Trag je vodio da stare vrbe u blizini kuće Markovića. Braća Milice i meštani su zapalili to drvo, verujući da se zmaj upravo tu krije. Kada su zapalili vrbu iz nje su se čuli čudni zvukovi, jezivi krici...

Ostalo je mišljenje meštana da to drvo, staru vrbu, nije trebalo zapaliti, niti dirati. A vrba nije izgorela. Onda se desila još jedna tragedija. Takođe, zabeležena je i legenda da je jedan meštanin prolazeći pored drveta slučajno, jednim traktorske kosilice zakačio i oštetio stablo. a onda se desila tragedija kada je ubrzo potom, iako je radnik bio odličan plivač, on se udavio u Velikoj Moravi.

A priča o Milici je postala tragična, jer je ubrzo potom umrla. Priča je još tragičnija, jer se njena porodica u vihoru Drugog svetskog rata, kako su kazivali meštani, odselila negde kraj Drine, a njihova kuća ostala prazna. Stara vrba je potom dobila zmajoliko - čovekoliki izgled, koje gleda ka selu.

Kako je vreme prolazilo, legenda je bledela, ali još uvek, prema raznim pričama ima meštana koji se sećaju i prepričavaju ovu legendu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.