Legao je na sirenu i pokazao srednji prst: Kako da preživite gužvu u saobraćaju i izborite se sa bezobrazlukom

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Nov.2018, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Legao je na sirenu i pokazao srednji prst": Kako da preživite gužvu u saobraćaju i izborite se sa bezobrazlukom

Saveti za preživaljavanje tipične vožnje u gužvi!

Scenario koji se svakodnevno odigrava na ulicama i putevima širom Srbije glasi otprilike ovako: sa leve strane nailazi razjareni jurišnik! Sa desne je tip koji je legao na sirenu, a iza ti se jedan bukvalno zalepio za gepek! Uz sve to, ispred tebe je usporeni gnjavator koji se vuče kao puž! Netolarancija, uvlačenje u rep, pokazivanje srednjeg prsta... Problem? Naravno! A ako želiš da izađeš na kraj sa problemom, moraš >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prvo da ga razumeš.

U istraživačkoj ekspediciji „Zavladaj džunglom na asfaltu“, Renault je uspeo da otkrije deo pozadine bezobzirne vožnje. Troje avanturista, pod budnim okom psihologa Milice Novkov i voditelja Nikole Škorića, provozalo je svoj odabrani SUV Renault ulicama grada i naoružalo se korisnim trikovima i savetima kako da zavladaju džunglom na asfaltu. Više o tome pogledajte na sajtu www.renault-dzunglanaasfaltu.rs.

Vozači, Milica Novkov i Nikola Škorić uspeli su da odgovore na nekoliko ključnih pitanja, od kojih je sigurno najvažnije: koji su mehanizmi kojima se možemo poslužiti u saobraćaju kada nervoza dostigne vrhunac i počne da podgreva bes u nama?

Kako da u džungli na asfaltu postanemo strpljivi, pažljivi vozači?

SUV Renault izazov nije se odigravao samo u Beogradu, već i na ulicama Zagreba i Ljubljane, pod budnim okom renomiranih psihologa. Bacite pogled na diskusiju u kojoj Milica Novkov (Srbija), Snježana Kovač (Hrvatska) i dr. Vesna Radonjić Miholič (Slovenija) razmenjuju svoje impresije. Da li postoji određeni profil vozača karakterističan za jednu naciju? Koja vrsta bezobzirnih vozača je najčešća u džungli na asfaltu? Zašto menjamo svoje ponašanje kad sednemo za volan? I na kraju: postoji li način da postanemo tolerantniji vozači u toj džungli? Pogledajte video i otkrijte šta o ovim temama kažu stručnjaci:

Humor i pevanje u kolima mogu biti jedan od načina da „ventilirate svoju potrebu za reakcijom, za urlanjem“, dobro je da pre nego što sednete za volan prvo analizirate svoja trenutna osećanja i raspoloženja i da ih, ako su negativna, savladate i potrudite se da poštujete i druge učesnike u saobraćaju.

- Važno je da smo svesni da treba da preuzmemo odgovornost za naše emocije i za naša ponašanja. Da znamo da nas nisu drugi razbesneli, nego da smo mi sami sebe dodatno uzrujali i da jednostavno znamo da smo mi odgovorni za mesto gde se nalazimo i šta ćemo uraditi, da ne prebacujemo odgovornost na druge i da ne postajemo i mi bahati ako su drugi bahati. Staro pravilo je „budi promena koju želiš da vidiš“- savet je Milice Novkov.

Zato, umesto srednjeg prsta, pokažite podignut palac kad vam neko učini nešto lepo tokom vožnje. Osmehnite se onom ko vas je propustio. Mahnite u znak izvinjenja kada pogrešite ili, najjednostavnije: poštujte signalizaciju, zakon i ljude oko sebe.

Kada se situacija zahukta, efikasno vam mogu pomoći trikovi iz tri izazova koja su stavljena pred troje sasvim običnih vozača.

Kako su SUV Renault avanturisti savladali uzbudljivu gradsku džunglu?

Prvi izazov stavljen je pred jednu damu.

Andrea Nanut imala je zadatak da u Renault CAPTUR automobilu, u društvu Milice Novkov i Nikole Škorića, prva nauči i sprovede trikove i mehanizme za savladavanje svakodnevnog stresa na asfaltu.

Drugu ekspediciju poveo je Marinko Katana, koji se u Renault KADJAR automobilu, suočio sa „divljim stvorenjima džungle na asfaltu“.

Zahvaljujući vašim glasovima preko Facebook profila Renault Srbija, Marinko je odneo pobedu u SUV Renault izazovu. Koje savete je dobio od Milice i Nikole i kako je njegov automobil doprineo da Marinko bez problema prokrstari ulicama grada i dobije najveći broj glasova?

U trećoj ekspediciji oprobao se Igor Klander u modelu Renault KOLEOS.

I njegovo iskustvo u džungli na asfaltu doprinelo je da naučimo i shvatimo zašto se vozači ponašaju na način na koji se ponašaju.

Pored svih trikova koje ste videli, uz sve savete i uputstva, obavezno primenite i staro pravilo koje je citirala Milica: „Budi promena koju želiš da vidiš“.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.