Lavrov: Rusija se pridržava CTBT i to će nastaviti da čini

Izvor: B92, 25.Sep.2019, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Rusija se pridržava CTBT i to će nastaviti da čini

Od kako se pridružila Sporazumu o zabrani nukelarnih proba (CTBT), Rusija nije sprovela nijednu nuklearnu probu izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

On je dodai i da će Rusija nastaviti da se pridržava obaveza iz tog sporazuma,

Lavrov je na konferenciji posvećenoj pomenutom sporazumu i održanoj na marginama 74. Generalne skupštine UN, izjavio da odbijanje SAD da ratifikuju sporazum umanjuje izglednost da CTBT postane funkcionalan međunarodni dokument, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenosi Tas.

On je podsetio da je Rusija CTBT ratifikovala 2000. godine, ali i da nuklearne probe ne sprovodi od 1991.

"Od 1991. godine Rusija se pridržava moratorijuma na nuklearne probe, s obzirom da od tog trenutka nismo sproveli nijedan test. Nastavićemo da se pridržavamo ove zabrane pod uslovom da i druge nuklearne sile imaju takav pristup", istakao je Lavrov.

Ruska agencija podseća da je CTBT usvojen na Generalnoj skupštini UN 1996. i da ga je do sada ratifikovalo 166 zemalja.

Međutim, kako navodi Tas, sporazum još nije stupio na snagu, jer ga nisu ratifikovale SAD, Kina, Egipat, Izrael i Iran, dok ga Indija, Pakistan i Severna Koreja nisu ni potpisale.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

RUSIJA OVO NEĆE OPROSTITI AMERICI Lavrov: Stiže odgovor na blokadu američkih viza ruskoj delegaciji

Izvor: Kurir, 25.Sep.2019

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da će Moskva oštro odgovoriti na odluku SAD da ne izda vize jednom delu ruske delegacije koja je trebalo da učestvuje u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.  

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.