Lavrov: Pobeda sirijskog predsednika u Idlibu je neizbežna

Izvor: Beta, 15.Feb.2020, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Pobeda sirijskog predsednika u Idlibu je neizbežna

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da je pobeda sirijskog predsednika Bašara el Asada "neizbežna" u provinciji Idlib, poslednjem uporištu džihadista i pobunjenika od kojih Asadove snage pokušavaju da preuzmu kontrolu."Neizbežna je pobeda nad terorizmom", rekao je Lavrov na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu i dodao da su SAD saopštile da su eliminisale Islamsku državu, ali su neki elementi još uvek tu.Idlib je pretežno pod kontrolom džihadističke grupe Hajat Tahrir al Šam i drugih pobunjenika. Vlasti koje kontrolišu oko 70 odsto sirijske teritorije, saopštile su u nekoliko navrata da su rešene da povrate kontrolu i nad Idlibom.Pored tih sukoba, izbili su sukobi sirijskih i turskih snaga u Idlibu.Lavrov je posle sastanka sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom u Minhenu rekao da Rusija i Turska imaju veoma dobre odnose ali da to ne znači da se u svemu slažu.Čavušoglu je posle sastanka rekao da nesuglasice zbog Sirije ne treba da "ugroze" odnose sa Rusijom, posebno u oblasti isporuke ruskog protiv-vazdušnog odbrambenog sistema.Rusija podržava sirijske vlasti, a Turska odredjene pobunjeničke grupe u Siriji. Medjutim, te dve zemlje i pored podrške različitim stranama, saradjuju u cilju rešavanja sirijskog konflikta.Snage sirijskog predsednika Bašara el Asada uz podršku ruskog ratnog vazduhoplovstva od 16. decembra su ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Lavrov: Stalne članice Saveta bezbednosti UN nosi privatni klub

Izvor: Blic, 16.Feb.2020, 01:19

Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je održavanje samita pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN jer te države snose posebnu odgovornost za globalnu bezbednost, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u Minhenu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.