Izvor: RTS, 29.Sep.2021, 07:59

Lava stigla do Atlanskog okeana, La Palma proglašena zonom katastrofe

Devet dana nakon erupcije vulkana na kanarskom ostrvu La Palma, lava je stigla do Atlantskog okeana. Španski zvaničnici strahuju da bi to moglo da izazove eksplozije i oblake otrovnih gasova. Za sada nema povređenih. Ostrvo je proglašeno zonom katastrofe.
Užarena lava iz vulkana koja je opustušila La Palmu, sinoć je stigla do Atlanskog okena, devet dana od početka erupcije. Zvaničnici strahuju da bi to moglo da izazove eksplozije i oblake otrovnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gasova.

Strahuje se i da bi se obala mogla urušiti, što bi izazvalo eksplozije. 
Vlasti Kanarskih ostrva upozorile su građane koji se zateknu na otvorenom prostoru, da odmah nađu bezbedno mesto za sklonište jer bi moglo bi doći do hemijske reakcije koja uključuje hlor što bi izazvalo iritacije kože i očiju, probleme sa disanjem.

Španska vlada proglasila je juče La Palmu zonom katastrofe, što je potez koji će pokrenuti hitne subvencije i druge mere podrške.
"Doneli smo plan o obnovi ostrva La Palma posle erupcije vulkana. Oblast je proglašena teško oštećenom, što omogućava obezbeđivanje finansijske pomoći – direktan bespovratni zajam od deset i po miliona evra", izjavila je Izabel Rodriges, portparolka španske vlade. 

Vulkan na La Palmi proradio je 19. septembra. Više stotina kuća je uništeno od kada se vulkan aktivirao. Oko šest hiljada ljudi je evakuisano, a prilikom izlivanja lave uništene su škole i plantaže sa južnim voćem.  
Ostrvo La Palma nalazi se u arhipelagu Kanarskih ostrva, blizu obale severne Afrike. Taj vulkan nije bio aktivan pet decenija. Za sada nema povređenih.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Lava iz vulkana na ostrvu La Palma slila se u okean

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Sep.2021

Lava iz vulkana na ostrvu La Palma, na Kanarskim ostrvima, stigla je do okeana, što je potencijalno opasna pojava, saopštio je Vulkanološki institut Kanarskih ostrva (Involcan).

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.