Lava se izliva stvarajući nestvarne prizore; erupcija traje već šest meseci FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 19.Sep.2021, 09:09

Lava se izliva stvarajući nestvarne prizore; erupcija traje već šest meseci FOTO/VIDEO

Rejkjavik -- Danas je šest meseci otkako je u blizini Rejkjavika počela erupcija vulkana koja fascinira posmatrače, najduža u toj zemlji za više od pola veka.

Prva lava počela je da izlazi iz kratera vulkana Fagradalsfjal 19. marta ove godine.

Višemesečni spektakl, koji varira od sporog isticanja lave do dramatičnijeg izbacivanja grumenja uvis, velika je turistička atrakcija koja je dosad privukla više od 300.000 posetilaca. Vulkan se nalazi na poluosrtvu Rejkjanesu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jugozapadno od prestonice. Šesta je to vulkanska erupcija na Islandu u poslednjih 20 godina, ali najduža za pola stoleća.

"Šest meseci je prilično duga erupcija", kaže vulkanolog Torvaldur Tordarson.

Količina dosad izbačene lave, 143 miliona kubnih metara, nije, međutim, ni blizu rekordne. "Erupcija je posebna u smislu relativno sporog i stabilnog isticanja lave", objasnio je geofizičar Haldor Geirson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Lava se izliva stvarajući nestvarne prizore

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Sep.2021

Danas je šest mjeseci otkako je u blizini Rejkjavika počela erupcija vulkana koja fascinira posmatrače, najduža u toj zemlji za više od pola vijeka.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.