LUDI ZIMSKI MIKS Ove nedelje biće svega - i 13 stepeni i snega, kiše, vetra i leda, ali i JEDNA POJAVA za koju mnogi nisu čuli

Izvor: Press, 15.Jan.2019, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LUDI ZIMSKI MIKS Ove nedelje biće svega - i 13 stepeni i snega, kiše, vetra i leda, ali i JEDNA POJAVA za koju mnogi nisu čuli

Ove nedelje očekuje nas blago otopljenje, koje će nam posle "debelog" minusa svakako značiti. A osim temperatura koje će ići i do 13 stepeni, u narednim danima biće - svega. Ponegde kiša, drugde sneg, vetar, naoblačenje, pa razvedravanje, pa opet oblaci...
Foto:Blic
- Na severu zemlje došlo je do razvedravanja pa će tako i u nastavku dana biti pretežno sunčano u Vojvodini i Beogradu, dok >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << će u ostatku zemlje biti oblačno. Na jugizapadu i jugoistoku zemlje padaće sneg, a u centralnoj Srbiji postojaće uslovi za kišu i susnežicu. Duvaće umeren do jak vetar - kaže meteorolog Đorđe Đurić.
Sutra "pljusak snega"

Što se sutrašnjih vremenskih uslova tiče, Đurić kaže da će i sutra biti pretežno sunčano na severu, a u ostatku zemlje oblačno. Takođe, u centralnoj i južnoj Srbiji i u planinskim predelima ponegde će povremeno padati sneg, a mogući su i kratkotrajni, kako kaže, "pljuskovi snega".
Foto: RHMZ / screenshot
Temperature danas i sutra
On ovu pojavu opisuje poredeći sa letnjim pljuskovima kiše: kada odjednom padne veća količina padavina, što ubrzo prestane. Uz pljusak snega inače je moguća i grmljavina, što ovaj put neće biti slučaj, rekao je meteorolog, koji je bliže objasnio ovaj pojam.
 



Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija
Pažnja, pada led sa krova!
Uz to i vetar i mraz
Takođe, sagovornik "Blica" kaže i da će u utorak duvati umeren do jak zapadni i severozapadni vetar, i da ćemo imati širok raspod jutarnjih temperatura: od -11 do 0, a može se očekivati i umereni mraz. Maksimalne dnevne temperature kretaće se od -3 na jugu do 4 stepena na zapadu.
Foto: RHMZ / screenshot
Beograd, narednih pet dana
Vreme će biti suvo u Timočkoj i Negotinskoj krajini, naglašava Đurić, ali napominje i da se u toku utorka uveče i noći na prelazu ka sredi očekuje naoblačenje sa snegom.
 



Utorak noć naoblačenje sa snegom, pa jutarnji obrt
Jutarnje razvedravanje koje će i u nastavku dana doneti suvo i sunčano vreme, prognozirano je za sredu, kada će se maksimalne dnevne temperature kretati između 0 na jugu i 8 stepeni na severu.
Magla u četvrtak, ali "toplo"
Mraz i magla očekuju se u četvrtak ujutru, dok će tokom dana biti sunčano i toplo, sa temperaturama između 4 i 10 stepeni Celzijusa.
Foto: RHMZ / screenshot
Kragujevac

Za vikend do 13 stepeni, a onda opet mraz
U petak, subotu i nedelju ponegde će biti oblačno, a postojaće i mogućnost kiše, ali bez obilnih padavina. Maksimalna temperatura u petak biće 10 stepeni, a u subotu između 6 i 13.
- Takve temeprature su blago iznad proseka, ulazimo u topliji period ove sedmice. Međutim, već početkom sledeće temeprature će se vratiti u okvire normalnih vrednsoti za januar, kada će se biti mraza, a temperature se kretati oko nule.
Ipak, naglašava Đurioć, nema bojazni od ledenog talasa u narednom periodu, i izrazito niske temeprature, za sada su iza nas.

Opasnost od otapanja i smrzavanja
Đurić je istakao da u danima kada su dnevne temperature u plusu, dolazi do otapanja snega, ali da tokom noći i jutra temperaturne vrednosti budu ispod nule.
Tada dolazi do ponovnog smrzavanja bljuzgavice i otopljenog snega, te se formiraju poledica i led. Naš sagovornik pozvao je građane, pogotovo starije, da budu oprezni.
Foto: RHMZ / screenshot
Meteo alarm
Kako se može videti na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), i danas i sutra je u celoj Srbiji na snazi žuti meteo alram, koji ukazuje na potencijalno opasno vreme zbog snega i niskih temperatura.
Alarm na Tamišu zbog leda
Takođe, aktiviran je i žuti hidro alarm na Tamišu, jer led u pokretu pokriva između 10 i 40 odsto vodne površine.
Mimo toga, trenutno nema aktuelnih hitnih meteoroloških upozorenja niti najava.
Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija
Budite oprezni
Novi sneg u Prijepolju i Novoj Varoši
Sneg koji je tokom prethodne noći padao u novovaroškom kraju ponovo je zavejao saobraćajnice u toj opštini, zbog čega je otežan saobraćaj, a nedaće putarima nove količine snega donele su i u susednom Prijepolju.
U toj opštini, prema rečima Mirjane Bojović, članice Opštinskog veća, uprkos snegu svi putevi koji vode ka centrima sela su pročišćeni, ali ima zavejanih sporednih.
Foto: RHMZ / screenshot
Niš
Ona navodi i da je oko 100 domaćinstava iz Milošševog Dola i Aljinovića nakon dva dana dobilo struju zahvaljujući nadljudskim naporima radnika Elektrodistribucije, koji su uspeli da se probiju skroz snežne nanose i otklone kvar na pokidanoj niskonaponskoj mreži.
Na putu od Bistrice ka Borovoj Glavi zabranjen je saobraćaj za teretna vozila.
Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija
Neraspoložene meteropate
Kako se navodi u biometeorološkoj prognozi na sajtu RHMZ-a, i danas se savetuje oprez kardiovaskularnim bolesnicimai osobama sa respiratornim oboljenjima. Promenljivo raspoloženje, bol u kostima i poremećaj sna mogući su kod meteoropata, a učesnicima u saobraćaju se preporučuje maksimalna koncentracija.
Foto: RHMZ / screenshot
Novi Sad
Biometeorološka situacija biće nepovoljna i sutra za većinu hronično obolelih. Oprez ze savetuje srčanim i cerebrovaskularnim bolesnicima, a kod meteoropata su mogući reumatski bolovi i neraspoloženje.
AMSS: Bez vanrednih zastoja i prekida
Svi putni pravci u Srbiji su prohodni, vanrednih zastoja i prekida nema, saopštio je danas Auto-moto savez Srbije.
Početak radne nedelje, donosi veći broj vozila i pojačan intenzitet saobraćaja na auto-putevima i glavnim putnim pravcima u našoj zemlji, a posebno na ulicama većih gradskih sredina, navodi se u saopštenju.
Prema poslednjim informacijama dobijenih od Javnog preduzeća "Putevi Srbije", na naplatnim stanicama nema zadržavanja. I prema poslednjim informacijma Uprave granične policije, nema dužih zadržavanja na našim graničnim prelazima.
Foto: RHMZ / screenshot
Zlatibor
Zadržavanja za teretna motorna vozila, na izlazu iz zemlje, na graničnom prelazu Horgoš su oko 90 minuta, a na Kelebiji oko 60 minuta.
U saopštenju se podseća da su u zajedničkoj akciji MUP-a i Auto-moto saveza postavljene nove veb kamere na najfrekventnijim graničnim prelazima sa Mađarskom, Hrvatskom, Bugarskom i Makedonijom.
Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija
Opasnost od ledenica i snega sa krova
Često dolazi do formiranja dužih kolona vozila na ulazu i na izlazu iz Mađarske, tada zadržavanja mogu biti višesatna i duža u odnosu na zadržavanje koje vozače očekuje na našim graničnim prelazima, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.