LSV: Hitno identifikovati i kazniti napadače u Beški

Izvor: B92, 17.Jan.2017, 23:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LSV: Hitno identifikovati i kazniti napadače u Beški

Novi Sad -- Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije je osudila “brutalan fizički napad na aktiviste Inicijative mladih za ljudska prava na tribini u Beški, kod Inđije”.

Do napada na aktiviste Inicijative mladih došlo je kada je na tribini u organizaciji Srpske napredne stranke (SNS) trebalo da govori Veselin Šljivančanin, haški optuženik, i kada su aktivisti Inicijative razvili transparent "Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama".

Televizija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << N1 je prenela da su zbog toga aktiviste Inicijative ispred prostorija gde je održavan skup, "krupni mladići" tukli i šutirali, kao i da su im oštetili automobil.

LSV je povodom ovog događaja saopštila da je "nedopustivo i sramno pesničenje i šutiranje devojaka i mladića, kao i uništavanje njihovog automobila", samo zato što su želeli da skrenu pažnju na žrtve.

"Nedopustivo je pesničenje samo zato što su se usudili da skrenu pažnju na činjenicu da je krajnji trenutak da zaćute ratni zločinci kako bi se progovorilo o žrtvama", piše u saopštenju.

LSV je ocenila da ukoliko odmah ne bude poznat identitet počinilaca i ako izostanu sankcije, tada će biti "jasno da policija u Srbiji ima stranačka ograničenja u postupanju".

U saopštenju koje je potpisao potpredsednik LSV Aleksandar Jovanović navodi se da niko nema prava da tuče i zastrašuje, kao i da "gura i sklanja kameru koja sve to snima".

LSV je podsetila da je Šljivančanin u Haškom tribunalu osuđen na deset godina zatvora zbog "pomaganja i podržavanja mučenja oko 200 hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara u jesen 1991.godine".

"Beška je u kojoj je večeras trebalo da govori na tribini SNS je, pored Hrtkovaca i Slankamena, jedno od mesta koje je obeležio progon građana hrvatske nacionalnosti mračnih devedesetih godina", navela je LSV.

Navodi se i da večerašnji incident podseća na hapšenja Šljivančanina 2003. godine "kada je u neredima u Beogradu povređeno 46 policajaca, uništeno sedam policijskih džipova, dve marice, ; desetine privatnih automobila, kao i brojni prozori na zgradama".

"Tada je demoliran i sam centar Novog Sada, za čega niko do danas nije odgovarao", dodaje LSV.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

LDP: Sraman napad na predstavnike Inicijative mladih

Izvor: B92, 17.Jan.2017

Beograd -- Liberalno demokratska partija najoštrije je osudila “sraman fizički napad na predstavnike Inicijative mladih za ljudska prava” na tribini SNS u Beški...Kako iz LDP navode, predstavnici NVO su pretučeni zbog toga što su na legitiman način želeli da iskažu svoje nezadovoljstvo činjenicom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.