LETE, ZUJE I SMRDE Beograđani poslednjih dana ne mogu da žive od SMRDIBUBA

Izvor: Press, 06.Sep.2018, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LETE, ZUJE I SMRDE Beograđani poslednjih dana ne mogu da žive od SMRDIBUBA

Male, dosadne i svuda prisutne smrdibube noćna su mora Beograđana svake godine na prelasku iz leta u jesen.
Foto:Blic
Da se ni ova godina ne razlikuje mnogo od prethodnih kazuju svedočanstva sugrađana iz svih delova prestonice.
- Ako i na pet minuta ostavimo otvoren prozor ili terasu, smrdibube odmah uleću. Živimo blizu parka i ima ih na stotine - kaže sugrađanka Tamara N. sa Banovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << brda.
Ništa bolja situacija nije ni sa druge strane Save.
- Poslednje dve nedelje situacija je neizdrživa, ubiše nas smrdibube na Novom Beogradu. Kako izađemo odmah se motaju oko glava, uleću u majice, kosu - očajna je Andriana M.

Upravo ovaj period je najkritičniji, pošto smrdibube žele da se primire i sklone od hladnijih dana koji tek dolaze, a savršeno mesto za to su im topli beogradski stanovi.

- Smrdibube imaju unutrašnji ciklus koji im govori da je vreme da se polako spremaju za zimski san i tada one ulaze u stanove i traže rupe u kojima će prezimiti. Međutim, pošto u septembru još uvek nije hladno vreme, one izlaze i možemo ih videti napolju - objasnio je svojevremeno profesor Biološkog fakulteta Aleksandar Ćetković.
U potrazi za novim staništem smrdibube sa obližnjih zelenih povšina doleću u najbliže stanove prateći put svetlosti i miris insekata koji su već prošli tuda i našli odgovarajuću putkotinu u nekom stanu. Najveći problem je što ne postoji adekvatno rešenje za njihovo uklanjanje.
Foto: Ivana Jasnić Mastilović / RAS Srbija
Smrdibube napadaju i napolju
- One osvajaju teritoriju i drastično se množe. Suludo je prskati stan non-stop, a napolju isto tako ne možete ništa da uradite jer su one, kada su biljke u pitanju, svaštojedi. Ne možete isprskati svaku biljku u gradu - objašnjavaju stručnjaci.

KAKO SE BORITI PROTIV NJIH?
Stručnjaci ističu da je najbolji način zaštite postavljanje komarnika na prozore i vrata, međutim, ni ovo rešenje nije u potpunosti uspešno budući da ovi dosadni insekti pronalaze pukotine širine samo dva milimetra.
NIJE IH TEŠKO PREPOZNATI
Smrdibube je lako primetiti i prepoznati pošto nesnosno zuje dok lete, udaraju u lustere, a kada ih zgnječite ispuštaju veoma neprijatan miris po kojem su i dobile ime. Najčešće su zelene boje, mada ima i braon i šarenih.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.