Izvor: RTS, 27.Sep.2022, 06:10

SPC dobija četvrti hram u Beču

Eparhija Srpske pravoslavne crkve za Austriju i Švajcarsku posle podne zvanično preuzima crkvu u bečkom Majdlingu. Katolička crkva Franje Asiškog iz 1981. menja vlasnika i postaje pravoslavna crkva posvećena Bogorodici.
Tim povodom se u bivšoj katoličkoj, ubuduće pravoslavnoj crkvi u Beču u 17 sati održava svečanost primopredaje uz prisustvo visokih predstavnika crkvene hijerarhije sa obe strane.

Na skup koji uključuje i zajedničku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << molitvu, dolazi kardinal Kristof Šenborna u pratnji dva biskupa Bečke nadbiskupije.
Sa srpske strane, pored domaćina, vladike austrijskog Andreja, biće prisutni mitropolit dabrobosanski Hrizostom i vladike braničevski Ignatije, nemački Grigorije i bregalnički Marko. To je drugi sakralni objekat koji je Eparhija preuzela od Nadbiskupije.
Ovog trenutka Eparhija SPC-a poseduje tri hrama. Prvi i najstariji je katedralni Hram Svetog Save, izgrađen sredstvima Srpske pravoslavne opštine u drugoj polovini 19. veka.

Drugi je prenamenovana industrijska hala u bečkom Leopoldštatu. Treću crkvu, Hram Bogorodičinog rođenja u Otakringu, bivšu katoličku crkvu iz sredine 18. veka, Eparhija je dobila na poklon od Nadbiskupije pre dvanaest godina.
Crkva, koja danas kao četvrta postaje vlasništvo Eparhije u Beču, izgrađena je pre 40 godina i kupljena od Nadbiskupije po povlašćenoj ceni od 200.000 evra.
Zgrada stoji na placu od dve i po hiljade kvadratnih metara i ima nešto preko 1.000 kvadratnih metara površine.
U kvadraturu se, osim samog liturgijskog prostora (340 metara kvadratnih) računaju i zajedničke i prateće prostorije, kao i tri parohijalna stana u susednoj stambenoj zgradi.
Austrijski kardinal Šenborn je veliki zagovornik ekumene i pristaša hrišćanstva kao zajednice jedinstva i saradnje, bez obzira na denominacije.

Stav Nadbiskupije je da se katoličke crkve uvek posmatraju kao mesne crkve i da se, kad lokalno padne broj vernika zbog demografskih i drugih razloga, objekti poklanjaju i povoljno ustupaju sestrinskim crkvama.
Time se katolička crkva u Austriji suprotstavlja opštem evropskom trendu, po kome se crkve ostale bez vernika profanizuju i prodaju kao imobilije za robne kuće, bioskope, restorane i druge svetovne potrebe.
U Austriji živi ukupno oko 300.000 Srba, broj koji obuhvata one koji poseduju srpski pasoš, ali i Austrijance srpskog porekla.
Više od trećine su vernici. Dobar deo ostalih takođe ostaje identitetski i običajno povezan sa Crkvom. To Eparhiju u Beču čini jednom od najdinamičnijih verskih zajednica u Austriji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SPC dobija četvrti hram u Beču

Izvor: B92, 27.Sep.2022

Eparhija Srpske pravoslavne crkve za Austriju i Švajcarsku posle podne zvanično preuzima crkvu u bečkom Majdlingu...Katolička crkva Franje Asiškog iz 1981. menja vlasnika i postaje pravoslavna crkva posvećena Bogorodici...Tim povodom se u bivšoj katoličkoj, ubuduće pravoslavnoj crkvi u Beču...

Nastavak na B92...

Ekumenizam na delu – bečka Crkva Franje Asiškog postala Bogorodičin hram

Izvor: RTS, 27.Sep.2022

U bečkoj Crkvi Franje Asiškog održana je svečana primopredaja kojom je ona postala Bogorodičin hram Austrijske eparhije Srpske pravoslavne crkve. Primopredaji su prisustvovali visoki zvaničnici obe crkvene hijerarhije, a predstavljali su ih kardinal Kristof Šenborn i vladika austrijski...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.