LEPA VEST Svi roditelji novorodjencadi dobice NADOKNADU Evo i kako

Izvor: medio.rs, 22.Dec.2016, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LEPA VEST Svi roditelji novorodjencadi dobice NADOKNADU Evo i kako

Cilj je ravnopravan i pravičan tretman svih roditelja.

Kako je izjavila ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić, svi roditelji novorođenih beba imaće pravo na nadoknadu. Ona je predstavila predlog izmena Zakona o PDV-u, koji predviđa ukidanje prava na refundaciju PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe.

- To je jako osetljivo pitanje i ne bi trebalo da bude otvoreno za političke manipulacije. Tu niko ne ukida roditeljima mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << da dobijaju novac od poreza za kupovinu hrane i opreme za bebe, već se ovo prebacuje u socijalnu kategoriju - rekla je Brnabić novinarima u parlamentu.

Autor: Tanjug

Zahvaljujući tim izmenama, više roditelja će ostvariti pravo na ovu nadoknadu, jer će svi roditelji koji imaju pravo na roditeljski dodatak dobiti uvećanje.

Prednost ove izmene je što roditelji neće morati da prolaze kroz dugotrajnu proceduru prikupljanja fiskalnih računa, njihovu verifikaciju i odobrenje od Poreske uprave, već će im novac odmah biti uplaćen jednokratno na račun.

Takođe, na novac se neće čekati kao što je to do sada bila procedura, već će roditelji dobiti novac odmah prilikom uplate roditeljskog dodatka.

Ona kaže da "porez ne treba da rešava socijalna pitanja" zbog čega se zajedno sa Ministarstvom za rad, zapošljavnje, boračka i socijalna pitanja radi na izradi Zakon o finanisijskoj podršci poridica sa decom.

- Tako da će ovim zakonom biti ustanovljena jednokratna isplata novčanih sredstava na ime kupovine opreme za bebe, pa će roditelji novorođenih beba biti automatski prijavljeni - rekla je Brnabić.

Ona je objasnila da će to biti sprovedeno u okviru druge faze projekta e-Beba.

- Treće, uvešćemo to kao elektronski servis i time olakšati i vremenski i svakako drugačije administrativno roditeljima da se prijavljuju za ovu nadknadu - navela je ministarka.

Ona ističe da se ništa ne ukida već da samo proces postaje brži i jednostavniji, kao i dostupniji svima koji dobijaju bebe.

- Ova odredba ukidanja prava na refundaciju PDV-a stupiće na snagu tek u trenutku kada se usvoji zakon o finsijskoj podršci porodicama sa decom, tako da ni u jednom trenutku nijedan roditelj neće ostati bez ove novčane nadoknade - naglasila je Brnabić.

I. P.

PINK.RS

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.