LEONADRDO DIKAPRIO PISAO VLADI FEDERACIJE BiH: Kakvu je opomenu holivudski glumac uputio bosanskim političarima?

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jun.2021, 08:54

LEONADRDO DIKAPRIO PISAO VLADI FEDERACIJE BiH: Kakvu je opomenu holivudski glumac uputio bosanskim političarima?

Leonardo di Kapiro se bori za spas reka u BiH

"Zeleni Nobel" je ove godine otišao u ruke Hrabrih žena Kruščice, a čestitao im je i glumac Leonardo DiCaprio, koji je ranije već jednom pisao o borbi za spas reka u Bosni i Hercegovini, ali sada se obratio i Vladi Federacije BiH i federalnim parlamentarcima.

- Čestitam Hrabrim ženama Kruščice i gospođi Bilal iz Bosne i Hercegovine na osvajanju prestižne nagrade za zaštitu okoliša i neumornu borbu za spas njihove >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << reke od malih hidroelektrana, dok se suočava s oružanim policijskim napadom, zastrašivanjem i pretnjama - rekao je glumac.

Kazao je kako ova pobeda "Žena" dolazi usled globalne aktivističke kampanje za zabranu gradnje novih malih hidroelektrana u BiH, ali da to nije dovoljno da bi 240 reka bilo spašeno od betonskih cevi. Zbog toga je poručio Vladi Federacije BiH i federalnim parlamentarcima da se aktiviraju i donesu zakone koji su potrebni kako bi se zaštitile reke.

- Sada je ključno da Parlament Federacije BiH (FBiH) usvoji Zakon o električnoj energiji koji je na čekanju i da trajno zabrani izgradnju stotina planiranih malih hidroenergetskih projekata i revidira sve aktivne dozvole, od kojih su mnoge izdate nezakonito. Globalna zaštitarska zajednica poziva Dom naroda FBiH na čelu s Tomislavom Martinovićem da odmah krene u akciju, predstavi nacrt zakona delegatima i očuva dragocjene bosanske reke poručio im je DiKaprio.

Prošle godine u oktobru se povodom zabrane gradnje malih hidroelektrana u BiH takođe oglasio ovaj glumac kada je javno podržao proteste koji su održavani širom države.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.