LAŽI U ITALIJI OPASNE PO ŽIVOT: Udruženje lekara reagovalo zbog nošenja zaštitnih maski

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Sep.2020, 18:01

LAŽI U ITALIJI OPASNE PO ŽIVOT: Udruženje lekara reagovalo zbog nošenja zaštitnih maski

Stručnjaci na pokušavaju da se suprotstave strašnim vestima koje se šire po društvenim mrežama

Nacionalno udruženje lekara i zubara Italije (Fnomceo) objavilo je na svom zvaničnom web sajtu članak u kojem demantuju lažne vesti koje su plasirane, u poslednje vreme, a odnose se na nošenje zaštitnih maski.

Ukratko, Udruženje zadravstvenih radnika tvrdi, pozivajući se na naučne podatke, da nošenje maske nije štetno.

Dovoljan je samo jedan podatak >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << a to je da u Italiji svake godine bude izvedeno tri miliona hirurških zahvata u toku kojih lekari i svo zdravstveno osoblje satima nosi zaštitne maske bez ikakvih štetnih posledica.

Samo ovaj podatak trebalo bi da bude dovoljan dokaz da višesatno i svakodnevno nošenje zaštitnih maski ne utiče na disanje niti na mentalno stanje onoga koji nosi masku, piše u članku.

Stručnjaci na ovaj način pokušavaju da se suprotstave lažnim vestima koje se šire po društvenim mrežama, kao na primer da "nošenje maske sprečava normalno disanje i nedostatak kiseonika u krvi", da "može da izazove infekciju respiratornih organa" ili da "može da izazove trovanje usled koncentracije ugljen-dioksida".

Tako nešto može da se dogodi samo ako je maska "hermetički zatvorena" što je nelogično, piše u članku.

Još jedna izmišljotina koja se, nažalost, mnogo raširila, je tvrdnja da nošenje maske može da ugrozi imuni sistem.

U članku piše da maska funkcioniše upravo suprotno. Napravljena je od materijala koji štite da bakterije i virusi uđu u nos i usta, ali to ne znači da umanjuje ili oštećuje funkcije ova dva organa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.