LAKO MU JE DA GLUMI SILU DOK DRUGI POMAŽU: Pršte pretnje Azerbejdžana!

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Okt.2020, 12:51

LAKO MU JE DA GLUMI SILU DOK DRUGI POMAŽU: Pršte pretnje Azerbejdžana!

Bakuu je lako da naglašava da može da napada šta god hoće kada pomoć stiže sa svih strana

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana i Državna granična služba te zemlje saopštili su u zajedničkoj izjavi da Azerbejdžan može da uništi bilo koji vojni objekat koji ugrožava njegovu teritoriju, bez obzira na to gde se objekat nalazi.

- Azerbejdžan, pridržavajući se novog humanitarnog prekida vatre, suzdržan je prema neprijateljskim provokacijama duž čitavog fronta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i preduzima samo adekvatne mere. Koristeći ovo, Jermenija namerno pogoršava situaciju na različitim pravcima fronta, posebno na obnovljenim deonicama državne granice, pripremajući teren za svoje dalje provokacije - navodi se u izjavi.

Ministarstvo odbrane i Granična služba ističu da se mora obezbediti nepovredivost državne granice.

- Svaka provokacija u ovom pravcu smatra se činom agresije na naš teritorijalni integritet. Uzimajući to u obzir, Azerbejdžan ima pravo da uništi svaki legitiman vojni objekat koji ugrožava njegovu teritoriju, bez obzira na njegovu lokaciju -  zaključuje se u izjavi.

Kratak osvrt na sukob u Nagorno-Karabahu:

Borbe na kontakt liniji u Nagorno-Karabahu (Jerm. Arcah) počele su ujutru 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija, dok je u Azerbejdžanu uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

U Moskvi su 9. oktobra održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana koji su trajali više od deset sati i završeni usvajanjem sporazuma o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe, radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih. Međutim, istog dana strane su počele da se međusobno optužuju za kršenje primirja.

Drugi pokušaj organizovanja humanitarnog prekida vatre učinjen je u noći između 17. i 18. oktobra, ali već nekoliko sati nakon što je primirje stupilo na snagu, Jermenija i Azerbejdžan međusobno su počeli da se optužuju da ga druga strana nije ispoštovala.

Američki Stejt department objavio je u nedelju zajedničko saopštenje ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana, Zograba Mnacakanjana i Džejhuna Bajramova o humanitarnom primirju od 5 časova po srednjoevropskom vremenu.

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.