Izvor: Southeast European Times, 18.Avg.2014, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurs streljaštva u omladinskom kampu izazvao kritike u Srbiji

Video snimci dece koja uče kako da pucaju iz replika kalašnjikova u planinskom kampu nepriznate pravoslavne crkve izazvali su debatu u Srbiji oko zloupotrebe i zaštite najmlađih.

18/08/2014

Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 18.8.2014.

Verski kamp u planinskom regionu Srbije privukao je pažnju policije i političara nakon što su se pojavili video snimci na kojima deca rukuju noževima i replikama kalašnjikova.

Kamp >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << vodi takozvana Srpska istinski pravoslavna crkva, čiji članovi sebe smatraju čuvarima pravoslavlja i napustili su Srpsku pravoslavnu crkvu.

U desetodnevnom kampu deca, neka starosti ispod 10 godina, žive u šatorima i uče veštine preživljavanja u prirodi pod nadzorom instruktora.

„Policija će ispitati ceo slučaj i da li je bilo zloupotrebe dece", rekao je za direktor srpske policije Milorad Veljović za SETimes.

Ali, za neke političare dileme nema. Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković kaže da je kršenje prava najmlađih očigledno.

„Smatram da je nedopustivo da se deca na taj način zloupotrebljavaju i očekujem što hitniju reakciju nadležnih organa“, izjavila je Gojkovićeva, koja je i predsednica skupštinskog odbora za prava deteta.

Aleksandar Vulin, ministar rada, zapošljavanja i socijalnih pitanja, kaže da će vlasti ispitati roditelje.

„Na prvom mestu je odgovornost roditelja. Ne može niko da im uzme dete jer su oni dete negde odveli. Zbog toga treba razgovarati s roditeljima da bi se videlo šta se zapravo desilo. Roditelji treba da odgovore da li podržavaju to da deca vežbaju s oružjem“, rekao je Vulin. Lider fanatika Srpske istinski pravoslavne crkve, koji se be naziva vladika Akakije, kaže da je kurs rukovanja vatrenim oružjem samo mali deo kampa.

„Od tih 10 dana i svih mogućih aktivnosti, igre i zabave, sportskih aktivnosti, planinarenja ... streljaštvo je bilo samo jedan dan tokom celog kampa. I mislim da je cela ta priča oko oružja u kampu i zloupotreba dece u vezi sa tim apsolutno preuveličana“, rekao je on.

Kamp je kritikovala i Srpska pravoslavna crkva.

„Skandalozan je način na koji militarizuju najmlađe, kako ih zloupotrebljavaju i dovode u zabludu. To nema veze s pravoslavljem, Hristom i jevanđeljem, pa pozivamo organe reda da ispitaju uslove u kojima deluje ova samozvana grupa“, rekao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Zamenica srpskog ombudsmana Gordana Stevanović pozvala je vlasti da istraže kamp.

„Ustavno je pravo roditelja i zakonskih staralaca da deci obezbede versko i moralno obrazovanje u skladu sa svojim uverenjima, ali je to pravo ograničeno obavezom da sve aktivnosti za decu budu primerene njihovom uzrastu“, rekla je ona za SETimes.

Žarko Trebješanin, profesor psihologije sa Univerziteta u Beogradu, izjavio je za SETimes da kamp upućuje opasnu poruku.

„Dobro je što se odmah javila reakcija [u javnosti] da je tako nešto nedopustivo – da se deca vaspitavaju u jednom tako militantnom duhu, pogotovo kada se to još vezuje sa religijom. To je onda otvaranje vrata nekom fundamentalizmu ili ekstremizmu, što je pogubno za svako demokratsko društvo“, dodao je Trebješanin.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.