Kurdima upućeno upozorenje, ruska vojna policija stigla u Kobani

Izvor: B92, 23.Okt.2019, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurdima upućeno upozorenje, ruska vojna policija stigla u Kobani

Moskva -- Rusija je upozorila kurdske borce da će se ponovo suočiti sa turskim napadom, ako ne povuku svoje snage u skladu sa sporazumom Turske i Rusije.

Upozorenje Kremlja sledi dan pošto su predsednici Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan postigli dogovor o podeli kontrole nad severoistokom Sirije.

Prema tom sporazumu, Turska će zadržati oblast koju je osvojila invazijom, dok će ruske i sirijske snage kontrolisati ostali deo duž sirijsko-turske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << granice, prenosi AP.

Tim dogovorom, kurdskim borcima dat je rok od 150 sati počev od danas u podne, da se povuku iz zone na severoistoku Sirije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je Kurde da će se, ako to ne urade, ruska i sirijska vojska povući a da će "turska vojska pregaziti preostale kurdske jedinice".

Ruska vojna policija stigla u Kobani

Ruska vojna policija stigla je u grad Kobani na severu Sirije, na granici sa Turskom, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Prema lokalnim izvorima, ruska kolona je stigla u pogranični grad Kobani oko podneva, gde su ih "dočekali ovacijama", javlja Sputnjik.

Sirijska vojka se razmešta duž granice sa Turskom

Sirijska vojka se razmešta duž granice sa Turskom

Sirijska vlada će postaviti svoje snage na 15 punktova duž granice sa Turskom, prenosi Interfaks pozivajući se na izvor iz Ministarstva odbrane Rusije.

Razmeštanje na te položaje je predviđeno sporazumom postignutim u utorak između Rusije i Turske.

Kako se prenosi, sirijske i ruske snage raspoređuju se na severoistoku Sirije kako bi nadgledale povlačenje kurdskih boraca i uklanjanje njihovog naoružanja sa granice s Turskom, prenosi Rojters.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rusija glavna sila u Siriji: Svoje snage raspoređuje na sever dok se Kurdi povlače

Izvor: Večernje novosti, 23.Okt.2019

Rusija u dogovoru sa Turskom rasporedila snage i pojačala uticaj na Bliskom istoku DAN pošto su predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan postigli dogovor o podeli kontrole nad severoistokom Sirije, Moskva je upozorila kurdske borce da će se ponovo suočiti...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.