Kultura i društvo: Priština domaćin italijanskog cirkusa

Izvor: Southeast European Times, 02.Sep.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kultura i društvo: Priština domaćin italijanskog cirkusa

Cirkus Embel Riva zabavlja prištinsku publiku. Takođe u vestima iz kulture: makedonski pijanista Simon Trpčeski počeo svoju prvu evropsku turneju, a u Bukureštu održano 12. Međunarodno muzičko takmičenje George Enesku.

02/09/2009

Poznati italijanski cirkus Embel Riva počeo je u petak (28. avgust) sa predstavama u Prištini privukavši više stotina posetilaca. Osnovana 1970. godine, Embel Riva je jedna od nekoliko kulturnih manifestacija koje su u poslednje >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << vreme održane u glavnom gradu Kosova. Poseta cirkusa organizovana je uz podršku vlade i italijanske ambasade u Prištini.

***

Makedonski pijanista Simon Trpčeski počeo je u ponedeljak (31. avgust) evropsku turneju nastupom u Kadogan hali u Londonu. On će otvoriti sezonu Kraljevskog liverpulskog filharmonijskog orkestra 10. septembra. Takođe će prvi put nastupiti u Norveškoj, održati seriju koncerata u Nemačkoj i Luksemburgu i završiti turneju u decembru nastupom u londonskoj Kraljevskoj festivalskoj dvorani.

***

Preko 300 učesnika iz više od 30 zemalja prisustvovalo je od nedelje (30. avgust) do utorka 12. Međunarodnom muzičkom takmičenju George Enesku koje je održano u Bukureštu. Takmičenje je bilo podeljeno u tri kategorije -- klavir, violina i kompozicija.

***

Luksuzni voz Orijent Ekspres koji putuje od Pariza do Istanbula stigao je u ponedeljak (31. avgust) u planinsko odmaralište Sinaia u centralnoj Rumuniji, a takođe se zaustavio u Bukureštu. Devedeset putnika posetilo je lokalni zamak Peles. Putovanje od Francuske do Turske košta oko 6.000 evra.

***

U Nišu u Srbiji u četvrtak (3. septembar) počinje osmo izdanje muzičkog festivala Nisomnija. Više od 20 lokalnih i međunarodnih grupa učestvovaće na toj četvorodnevnoj manifestaciji koja se održava na gradskoj tvrđavi.

***

Film "La Pivellina" u austrijsko-italijanskoj koprodukciji osvojio je u nedelju (30. avgust) nagradu Zlatni gladijator na Međunarodnom filmskom festivalu u Draču, u Albaniji. Na festivalu, drugom po redu, održan je niz filmskih premijera.

***

Grčka je od srede (23. avgust) do utorka bila domaćin godišnje Egejske regate koju je organizovalo ministarstvo trgovačke mornarice. Na ovogodišnjoj devetoj regati učestvovalo je više od 80 takmičara koji su jedrili 107 milja duž nekoliko ostrva u Egejskom moru.

(Razni izvori – 26/08/09-02/09/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.