Kuda ide hrišćanstvo (3): Nije crkva evroatlantska integracija

Izvor: Vesti-online.com, 25.Apr.2011, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuda ide hrišćanstvo (3): Nije crkva evroatlantska integracija

Kad se pomene ekumenizam i svehrišćansko ujedinjenje, mnogim srpskim vernicima, ali i određenom broju sveštenika otvaraju se brojna pitanja.

Među prvima je razlika u kalendarima, zatim post, papski primat, različitost u verskim učenjima, način služenja liturgije i nastojanja da se definitivno otvori oltarski prostor kao u rimokatoličkim bogomoljama.

Uprkos protivnicima ekumenskog dijaloga među nekim grupama srpskih vernika i sveštenika, zapadne hrišćanske >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << crkve pomagale su eparhijama SPC u rasejanju, naročito u Evropi, kad im je bilo najpotrebnije.

- SPC je uživala znatnu pomoć i razumevanje na Zapadu kad su osnivane parohije, to se ne sme zaboraviti ili nipodaštavati. Pomislite samo na manastir Himelstir kod Hildeshajma, kao i na pomoć da se sagradi centar u Minhenu. To se posebno odnosi na Nemačku, Švajcarsku i Austriju. Dobijani su hramovi od katolika, protestanata, starokatolika, anglikanaca. Vladika Lavrentije neprestano sa zahvalnošću pominje brojne slučajeve - podseća Živica Tucić.

Uprkos brojnim negodovanjima u SPC, između ostalog, počinju da se skidaju dveri s oltara i da se bogosluži uz glasno čitanje pojedinih molitvi koje su se nekad izgovarale šapatom.

Pojedini episkopi tvrde da se tako radilo u ranoj, jedinstvenoj hrišćanskoj crkvi i da tada nije bilo ikonostasa pred oltarom, a drugi insistiraju da se treba držati ustaljene viševekovne tradicije u srpskoj crkvi.

Zbog ovih različitosti u više navrata izbijali su verbalni i fizički sukobi u samim crkvama, ali i javne polemike između vladika Jefrema Milutinovića i Atanasija Jevtića.

Vladika šabački Lavrentije ponavlja da je Crkva živi organizam koji se razvija, ali i da u njoj ima "stvari koje je Hristos postavio", da one "ne podležu promenama i prilagođavanjima vremenu".

- Što su god ljudi u religiju unosili da bi je prilagodili svom vremenu, tu postoji mogućnost da se i mi prilagođavamo.

Sveti arhijerejski sabor doneo je odluku da se vrše promene, ali to ne može da učini vladika ili sveštenik, nego to mora Sveti arhijerejski sabor. Mi smo osnovali komisiju koja će se baviti ovim promenama. Imamo slučajeve da pojedinac neće da usvoji stav Crkve nego misli da je ono što on smatra ispravnije. To već nije zdravo - pojašnjava vladika Lavrentije.

Da ove dileme nisu bezazlene, svedoči i Rezolucija s ovogodišnje Skupštine srpske pravoslavne eparhije kanadske, u kojoj se ističe da se i tamo s dubokom zabrinutošću prate zbivanja u SPC.

Zato usrdno mole duhovne vođe da se "rukovođeni mudrošću predaka naših ne povode razlozima i argumentima carstva zemaljskoga, da se uzdrže od bilo kakvih ishitrenih i samovoljnih koraka i opita". Od crkvenih vođa se očekuje da budu uzori u poštovanju crkvenog reda i poretka i da se "ne trči u ekumenske vode evroatlantskih integracija".

1. Kuda ide hrišćanstvo (1): Svađa stara hiljadu godina

2. Kuda ide hrišćanstvo (2): Episkop kao oblasni gospodar

Sutra: Kuda ide hrišćanstvo (4): Hristova vera je iznad nacije

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Nije crkva evroatlantska integracija

Izvor: TvojPortal.com, 25.Apr.2011

(vesti online) Kad se pomene ekumenizam i svehrišćansko ujedinjenje, mnogim srpskim vernicima, ali i određenom broju sveštenika otvaraju se brojna pitanja.. . . Među prvima je razlika u kalendarima, zatim post, papski primat, različitost u verskim učenjima, način služenja liturgije i nastojanja...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.