Kuburović: Protiv dece starije od 14 godina može da se vodi postupak za vršnjačko nasilje

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Sep.2019, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuburović: Protiv dece starije od 14 godina može da se vodi postupak za vršnjačko nasilje

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da se, prema propisima, protiv dece starije od 14 godina može voditi postupak u slučaju vršnjačkog nasilja.

Povodom slučaja vršnjačkog nasilja u srednjoj školi u Barajevu, zbog kog su protiv dve devojčice podnete krivične prijave jer su maltretirale drugaricu, Kuburović je rekla da je reč o deci starijoj od 14 godina i da zato postupak može da se vodi.

"Naš Zakon o krivičnom postupku i Zakon o maloletnim >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << učiniocima krivičnog dela predviđa da ne možete do 14 godina krivično da odgovarate, a prema porodičnom zakonu, postoji odgovornost roditelja za ponašanje deteta", rekla je Kuburović za Pink.

Ona je kazala da se vršnjačko nasilje "tretira" i kroz Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

"Celo društvo treba da se bori protiv nasilja, bilo koje nasilje da je u pitanju. Oni koji rade u vaspitnim ustanovama treba da vode računa o promeni ponašanja dece, da li možda jesu žrtve nasilja i da reaguju pravovremeno, to je jedna od obaveza u Zakonu o sprečavanju nasilja, da svako prijavi nasilje kad ga primeti da bi se pravovremeno reagovalo", rekla je Kuburović.

Protiv I. O. (15) i D. I. (14), policija je po nalogu Odeljenja za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podnela prijave jer su šamarale A. M. (15) u srednjoj školi u Barajevu i nanele joj povrede.

Slučaj je otkriven pošto su se objavljeni snimci maltretiranja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protiv devojčica iz Barajeva će biti pokrenut postupak - i to je po zakonu

Izvor: B92, 19.Sep.2019

Beograd -- Ministarka pravde Nela Kuburović objasnila je da se prema protiv dece starije od 14 godina može voditi postupak u slučaju vršnjačkog nasilja...Kuburović je izjavila u četvrtak da su dve devojčice, protiv kojih su zbog maltretiranja drugarice u srednjoj školi u Barajevu podnete krivične...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.