Krov nad glavom za izbegla i raseljena lica u Vojvodini

Izvor: RTS, 09.Nov.2018, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krov nad glavom za izbegla i raseljena lica u Vojvodini

U izvršnom veću Autonomne pokrajine Vojvodine danas je izbeglima i raseljenima dodeljeno dvadeset kuća sa ekonomskim dvorištem u seoskim sredinama i trinaest paketa za ekonomsko oživljavanje ove populacije koja živi u Vojvodini. Samo ove godine u rešavanje ovog problema uloženo je oko trideset pet miliona dinara.
Posle 23 godine porodica Darka Pilipovića koji je izbegao iz Drvara konačno je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rešila stambeno pitanje, kuću sa ekonomskim dvorištem dobili su u Novim Karlovcima u opštini Inđija.

"U 33 kvadrata, živeli smo ja, supruga i četvero dece. Sada sam dobio stotinu kvadrata, velika je razlika  stotinu kvadrata i trideset tri kvadrata. To je za mene velika promena i sretan sam čovek što sam to dobio", kaže Darko Pilipović iz Novih Karlovaca. Pokrajinska vlada i fond za pružanje pomoći, programom otkupa seoskih domaćinstava rešila je veliki broj porodica koji žive u najtežim socijalno ekonomskim uslovima.
"Konkretno u predhodne dve i po godine oko pedeset miliona dinara je realizovano u ove namene, pre svega za nabavku kuća za izbegličke i raseljene porodice u seoskim područima. Konkretno četrdeset sedam kuća, četrdeset sedam porodica dobilo je krov nad glavom, 229 pojedinaca je dobilo bespovratna sredstva za nabavku opreme i alata za svoje ekonomsko osnaživanje", kaže Đorđe Milićević, potpredsednik pokrajinske Vlade.
"Ovaj program koji smo danas realizovali, dodela seoskih kuća takav je po prvi put. Pomoć koju dodeljujemo je bezpovratna i iznosi milion dinara, i to je novina u odnosu na predhodne godine. Zahvaljujući podršci  pokrajinske vlade možemo da uvedemo niz novih projekata. Među njima su programi posebno za žene, pomoć učenicima i studentima i sve što predstavlja delatnost fonda", kaže Duško Ćutilo, direktor Pokrajinskog fonda za pružanje pomoći izbeglim i raseljenim licima.
Danas u Vojvodini živi oko petnaest hiljada ljudi sa izbegličkim statusom i oko trinaest hiljada sa statusom raseljenih. Većina njih još čeka na rešenje stambenog problema.









Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.