Krizni štab sutra zaseda - na stolu odluka o proslavama

Izvor: B92, 13.Maj.2021, 08:17

Krizni štab sutra zaseda - "na stolu" odluka o proslavama

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa zaseda sutra, a očekuju se nove odluke pre svega o organizaciji proslava.

Da li će leto doneti olakšanje, da li će Srbija uspeti da dostigne kolektivni imunitet do leta?

Prema najavama, ako se vakcinacija ubrza i pre kraja juna, možda će biti moguće održavanje skupova, koncerata, svadbi i matura.

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović kaže da je održavanje letnjih manifestacija vrlo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moguće ukoliko budemo imali dovoljan broj vakcinisanih, pre svega mladih.

"Naš prvi cilj jeste broj ispod 1.000 dnevno novozaraženih, ali idealan broj koji očekujemo je dvocifren, ispod 100 novoobolelih na dan, što će značiti povratak u normalu. Da bi se održale veće manifestacije, neophodno je da budu stvoreni svi uslovi i da se spreče mogući rizici. Mladi su željni provoda, Egzita, Guče i svih drugih muzičkih manifestacija. Da bi se one što bezbednije organizovale ovog leta, važno je da se što više mladih vakciniše narednih dana i nedelja. To je jedini način da se vratimo normalnom životu", kaže prof dr Tiodorović i objašnjava:

"Velike proslave sigurno nećemo moći da imamo pre kraja maja. Ali u junu će one najverovatnije biti moguće, uz mere opreza. Za početak, biće dozvoljeno okupljanje manjeg broja ljudi, recimo do 50 gostiju za svadbu, a kasnije i više. Sve to zavisi od epidemiološke situacije".

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da očekuje da Krizni štab u petak usvoji 'predloge popuštanja mera'.

"Poslali smo Kriznom štabu predloge koje je sačinio Gradski zavod za javno zdravlje, a koji se odnose na proceduru organizacije kongresa, seminara, svadbi, proslava, koncerata i festivala... Očekujem da ovi protokoli budu prihvaćeni i da ljudima zaposlenim u toj industriji kažemo kada će ovoga leta moći ponovo da rade", rekao je Vesić.

Prema rečima lekara, popuštanju mera najviše je doprinela masovna vakcinacija. Zato oni apeluju na građane da se vakcinišu jer nas samo to može vratiti normalnom životu!

U Srbiji je do juče dato 3.830.000 doza vakcina, od toga je 2.170.000 prvih doza, a 1.000.660 drugih doza, dok se smatra da je 1.380.000 osoba imunizovano.

Sve više vakcinisanih

Prema rečima direktora Kancelarije za eUpravu Mihaila Jovanovića, vakcinacija je odlično organizovana i građani se sve više odazivaju.

"Cilj je da se u celoj zemlji vakciniše 50 odsto i više punoletnih građana, a onda da stignemo do tri miliona imunizovanih, što je presudno važno za kolektivni imunitet. Vakcinacija ide dobrom dinamikom. Građani mogu da se vakcinišu na dva načina: da se prijave preko sajta e-Uprave ili da odu na punkt i da se vakcinišu bilo kojom vakcinom bez zakazivanja", istakao je Jovanović i dodao:

U Beogradu je revakcinisano 500.000 građana. Pored Beograda, tu su još Niš i Užice, u kojima je 50 odsto građana primilo dve doze vakcina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.