Kriza evrozone pooštrava uslove za ulazak u EU

Izvor: Vesti-online.com, 27.Maj.2010, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriza evrozone pooštrava uslove za ulazak u EU

Direktorka vladine Kancelarije za saradnju sa EU Milica Delević ocenila je danas da finansijska kriza u evrozoni neće zaustaviti proces približavanja Srbije i drugih zemalja regiona Uniji, ali će procena ispunjenosti uslova za članstvo biti rigoroznija nego do sada.

"Ono sa čim će se Srbija sasvim izvesno suočiti jeste strožija provera postojećih uslova", ukazala je Delević u intervjuu agenciji Tanjug.

Prema njenim rečima, jedini način da u teškim uslovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << bude nastavljen proces proširenja jeste da sve članice Unije budu ubeđene da je zemlja koja želi da se integriše u jednom strogom procesu proverila ispunjenost svih uslova.

"Niko ne želi da proces proširenja bude uvoz ekonomskim problema ili korupcije i bilo čega sličnog", objasnila je Delević.

Ona je podsetila da je EU i u prošlosti prolazila kroz raznovrsne transformacione krize, tokom kojih su mnogi izražavali bojazan da je proces proširenja okončan, ali da se ipak ispostavilo da niko ne namerava da odustane od integracije zemalja zapadnog Balkana.

"Kriza sada jeste izazov za EU, i sa aspekta proširenja svakako da znači manje vremena, napora i solidarnosti koje EU može da izdvoji za proces proširenja, ali verujem da će biti prevaziđena i da će proces integracija biti nastavljen", rekla je Delević.

Kad je reč o našoj zemlji, ona očekuje da će prvi naredni pozitivan gest biti učinjen u junu, kada bi, posle objavljivanja izveštaja glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o saradnji Srbije sa tim sudom, Savet ministara EU mogao da donese odluku o početku ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Srbiji bi, prema njenim rečima, uskoro trebalo da bude dostavljen upitnik EU, na koji su odgovori u velikoj meri pripremljeni na osnovu upitnika ranije prosleđenih Crnoj Gori i Albaniji.

"Realno možemo očekivati i neka dodatna pitanja, koja će onda, kao i uvid koji Evropska komisija ima o stanju naših do sada ostvarenih reformi, biti osnova za davanje mišljenja o našem zahtevu o članstvu, u smislu da li zaslužujemo status kandidata", objasnila je Delević.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Proširenje EU pod rigoroznijim uslovima

Izvor: S media, 27.Maj.2010

Direktorka vladine Kancelarije za saradnju sa EU Milica Delević ocenila je danas da finansijska kriza u evrozoni neće zaustaviti proces približavanja Srbije i drugih zemalja regiona Uniji, ali će procena ispunjenosti uslova za članstvo biti rigoroznija nego do sada. .."Ono sa čim će se Srbija...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.