Od Amfilohija se oprostio i Novak Đoković - stižu reakcije na vest o smrti mitropolita

Izvor: B92, 30.Okt.2020, 11:34

Od Amfilohija se oprostio i Novak Đoković - stižu reakcije na vest o smrti mitropolita

Podgorica -- Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić pozvao tehničku vladu da povodom smrti mitropolita Amfilohija proglasi dan žalosti.

"Ovim putem pozivam tehničku Vladu Crne Gore da proglasi dan žalosti zbog upokojenja Mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Amfilohija! Crna Gora žali i žaliće i bez toga, ali vaša civilizacijska obaveza je da ispoštujete odlazak jednog od najvećih od nas u ovom vijeku!", napisao je on na nalogu na Tviteru. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Oglasio se i predsednik Građanskog pokreta URA i platforme "Crno na bijelo" Dritan Abazović i izrazio je saučešće svim vernicima, kao i sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske povodom smrti Mitropolita Amfilohija. Abazović je na Tviteru napisao da "ljubav jedina stvara večnost".

"Neka mu Bog podari večni mir, a svim nama snagu da se izborimo za ideale koji su besmrtni", zaključio je Abazović.

I Demokratski fron oprostio se od preminulog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija porukom zahvalnosti na, kako se ističe, očinskoj brizi o narodu u Crnoj Gori i na čitavom srpskom prostoru, a posebno "na stradalnom Kosovu i Metohiji". "Njegov odlazak izaziva neopisivu tugu u srcima svih naših ljudi, ali njegov ovozemaljski život nam je ostavio veru da je zemaljsko za malena carstva, a Nebesko svagda i doveka", navodi se u poruci i dodaje: "Večna ti slava i hvala za sve, naš Mitropolite!".

Pročitajte još i:

- Mitropolija potvrdila: Amfilohije se upokojio

- Vučić za B92.net o Amfilohiju: Saučešće SPC i narodu

- Oglasio se patrijarh SPC: Ovo je jedan od najtužnijih dana

- U kakvom je zaista stanju mitropolit Amfilohije? Doktorka: U ozbiljnom

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je telegram saučešća patrijarhu srpskom Irineju, Sinodu Srpske pravoslavne crkve, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića.

"Mitropolit Amfilohije ostaće upamćen kao veliki prosvjetitelj, obnovitelj crkvenog i duhovnog života na području mitropolije i velikodostojnik koji je u najtežim vremenima sa svojim narodom dijelio dobro i zlo. Svojim đelima, ostavio je dubok trag u razvoju bogoslovske misli i očuvanju pravoslavlja kako na ovim prostorima, tako i šire", napisala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da odlazak Amfilohija predstavlja nenadoknadiv gubitak za Mitropoliju crnogorsko-primorsku, Srpsku pravoslavnu crkvu i sve njene vernike, kao i za celi pravoslavni i hrišćanski svet.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri uputio je takođe saučešće patrijarhu Irineju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi povodom smrti mitropolita Amfilohija. "U ime američkog naroda i u svoje lično ime izražavam iskreno saucešće patrijarhu Irineju, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim njenim vernicima povodom upokojenja mitropolita Amfilohija", napisao je Godfri na Tviteru.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je istakao: "Vest da je otišao istinski pastir svog naroda primio sam s osećajem velike tuge jer sam lično poznavao mitropolita Amfilohija i znao kakav značaj je imao njegov pastirski rad u Crnoj Gori, ali i šire. Danas ne tuguje samo Crna Gora ili naša Crkva, siguran sam da danas tuguje cela vaseljena jer je mitropolit Amfilohije svojim i naučnim i pastirskim radom obezbedio mesto među velikanima pravoslavlja."

Od mitropolita Amfilohija oprostio se i najbolji srpski i svetski teniser Novak Đoković.

On je na svom profilu na Instagramu objavio fotografiju Amfilohija.

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić izrazio je iskreno saučešće episkopima, monaštvu i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, poželevši večan mir Amfilohiju.

Bečić je na Tviteru napisao da je Amfilohije jedan od onih koji je, sve što je stvorio, podario svom narodu.

"Nadamo se i verujemo da njegov naslednik neće hoditi trnovitim putevima kojima je mitropolit, sa svojim narodom, dostojno i pastirski, koračao", istakao je Bečić.

U ime vlade SAD i svoje lično ime, američka ambasadorka u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke uputila je saučešće povodom smrti mitropolita Amfilohija. Ona je na svom Tviter nalogu napisala da saučešće upućuje svim vernicima i članovima srpske pravoslavne porodice povodom, kako je navela, smrti "dragog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija". "Delim vaš osećaj iskrene tuge", napisala je ambasadorka SAD.

Političke partije i književna udruženja uputili su takođe telegrame saučešća ističući da je to veliki gubitak za Crnu Goru i sve vernike. Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić istakao je da je Amfilohije ispunio svoju misiju - da je ''vratio narod veri i duh narodu, a Crnu Goru sebi''.

''Posebna blagodat je bila imati vladiku na tronu sve ove godine. U vremenima koja dolaze, sve više ćemo to shvatati. Zato mi danas ne tugujemo za tobom, jer znamo da te čeka život budućeg veka, a da nama koji ostajemo predstoji teška borba sa iskušenjima ovoga sveta, za koju si nas pripremao i spremio'', naveo je Milačić.

Nova srpska demokratija uputila je saučešće vernicima Srpske pravoslavne crkve i Mitropolije crnogorsko-primorske uz konstataciju da je mitropolit Amfilohije bio dostojan naslednik svojih prethodnika na tronu Svetog Petra Cetinjskog i najsvetliji primer onima koji će na taj tron doći. ''Hvala mu na očinskoj brizi o našem narodu u Crnoj Gori i na čitavom srpskom prostoru, a posebno na našem stradalnom Kosovu i Metohiji. Njegov odlazak izaziva neopisivu tugu u srcima svih, ali njegov ovozemaljski život nam je ostavio veru da je zemaljsko za malena carstvo a Nebesko svagda i doveka'', navodi se u telegramu NSD.

Članovi Udruženja književnika Crne Gore ističu da je Crna Gora izgubila velikog i neponovljivog duhovnika, filozofa i književnika, posvećenika u dobrobit zemlje i naroda. Smatraju da je mitropolit Amfilohije bio svestan svoje ''velike misije'' koju je, kako ocenjuju, na najsvetliji način krunisao duhovnim i gradjanskim slobodama savremene Crne Gore. ''Naš mitropolit je na samom kraju fizičkog bivstvovanja utkao svoju mudru misao u ispravljanje puteva duhovno i gradjanski sad već oslobodjene i uspravljene Crne Gore'', navodi se u telegramu udruženja.

Francuski humanitarac Arno Gujon izjavo je saučešće Srbima, posebno iz Crne Gore. "Sa velikim bolom sam primio vest da se mitropolit Amfilohije jutros upokojio. Delim tugu sa svima vama, posebno sa Srbima iz Crne Gore kojima je bio duhovni otac", napisao je Gujon na Tviter nalogu. Naveo je i da od danas "Njegoš više nije sam, jer je Crna Gora dobila još jednog čuvara"

I predstavnici opozicije danas su u saopštenjima ili na društvenim mrežama izražavali saućešće uz konstataciju da smrt mitropolita Amfilohija predstavlja veliki gubitak za srpski narod i Crkvu.

"Tokom celog života predano se i istrajno borio za istinu i svedočio o stradanju svog naroda, ostavivši svima nama u amanet da zauvek brinemo o biću svog naroda", navodi DSS.

Lider Dveri Boško Obradovićna Tviteru ističe da je Amfilohije neumorni, nesalomivi, hrabri ispovednik i čuvar naše vere, identiteta i KiM.. "pravi Crnogorac i istinski Srbin, čovek visoko moralnog i duhovnog života, briljantni teolog i besednik, duhovni učitelj i roditelj, veliki rodoljub i svečovek - drugi sveti Petar Cetinjski".

Opoziciona Narodna stranka i njen predsednik Vuk Jeremić oprostili su se od preminulog mitropolita uz poruku: "Vječnaja pamjat i Carstvo nebesko".

Član Demokratske stranke Balša Božović napisao je na Tviteru da je Amfilohije svojom životnom energijom, znanjem i predanošću obeležio jednu epohu Srpske pravoslavne crkve te da nikada nije ni građane ni vernike ostavljao ravnodušnim.

Predsednik Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović ističe da je vest o upokojenju mitropolita duboko potresla i rastužila čitav srpski narod te da Srbija, kao matična država, treba da proglasi dan žalosti.

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) izražava žaljenje zbog smrti mitropolita i poziva ceo srpski narod da se udruži u molitvi "za dušu našeg Amfilohija, onako kako se on uvek molio za Srpstvo u celini", a predsednik stranke Žika Gojković ističe da njegove naslednike čeka nastavak borbe za srpske svetinje i u Srpsku pravoslavnu crkvu.

Od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija oprostio se i Konzervativni pokret Naši koji navodi da će mitropolit "i u budućnosti biti taj oko čijeg će se imena okupljati neki budući i koji neće odustati od onoga što nas je učio i što je pronosio iz generacije na generaciju", kao i predsednik Zdrave Srbije i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, Princ Filip Karadjordjević...

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.