Kristin-Butel: Dogovor Beograda i Prištine postići do 2024. 2025. godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2022, 17:17

Kristin-Butel: Dogovor Beograda i Prištine postići do 2024. 2025. godine

Priština je preuzela obavezu da sprovede u delo formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), ali to ne znači stvaranje druge Republike Srpske, izjavila je danas ambasadorka Francuske u Prištini Mari Kristin-Butel i dodala da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko konačnog sporazuma, kao i da bi to trebalo da se dogodi do 2024., 2025. godine.

U intervjuu za "Gazetu ekspres", ona je rekla da je potpisivanjem dva sporazuma iz 2013. i 2015. godine za formiranje ZSO, Priština >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << preuzela obavezu da ih sprovede.

Dva potpisana sporazuma, kako je navela Kristin-Butel, ostavljaju dosta prostora prištinskim vlastima da utvrde pravni okvir, status i način funkcionisanja ovog entiteta, ali se tu nikako ne radi o narušavanju funkcionisanja prištinskih institucija, niti o stvaranju nove Republike Srpske.

Prema njenim rečima, konačni sporazum će biti rezultat pregovora Beograda i Prištine.

"Na obe strane je da odrede njegov sadržaj prema tačkama oko kojih su mogle da se dogovore, sa ciljem da ovaj sporazum u najmanju ruku bude sveobuhvatan, konačan i pravno obavezujući", istakla je Kristin-Butel.

Na pitanje kada bi bilo idealno da Beograd i Priština postignu konačan dogovor i da li smatra da nedostatak roka izaziva zastoj i odugovlačenje procesa, Kristin-Butel je rekla da će "posle izbora u Srbiji u aprilu, to biti dvogodišnji period koji će Kosovo i Srbija morati da iskoriste da postignu dogovor pre evropskih izbora 2024. i izbora na Kosovu 2025".

"Nije potrebno postaviti rokove da shvatite da kada se ukaže takva prilika, treba da je iskoristite i učinite sve što možete da postignete rezultat", ukazala je ona.

Kristin-Butel je ocenila da dijalog nema alternativu, da je to pitanje bezbednosti i prosperiteta za Beograd i Prištinu, kao i za region i za Evropu u celini.

"Uverena sam da su sve strane toga potpuno svesne", navela je ona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"ZA DVE, TRI GODINE" Ambasadorka Francuske na KiM: Dogovor Beograda i Prištine pre evropskih izbora

Izvor: Blic, 10.Feb.2022

Priština je preuzela obavezu da sprovede u delo formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), ali to ne znači stvaranje druge Republike Srpske, izjavila je danas ambasadorka Francuske u Prištini Mari Kristin-Butel i dodala da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko konačnog sporazuma, kao i...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.