Kremlj se protivi predlogu SAD o prisustvu snaga NATO-a na Crnom moru

Izvor: Beta, 03.Apr.2019, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kremlj se protivi predlogu SAD o prisustvu snaga NATO-a na Crnom moru

Rusija se protivi američkom predlogu o prisustvu brodova NATO-a na Crnom moru u cilju zaštite ukrajinskih brodova, saopštio je danas Kremlj.Vašington razmatra plan koji predvidja slanje brodova Alijanse na Crno More kao odgovor na sukob ruskih i ukrajinskih mornara u novembru kod poluostrva Krim, izjavila je američka ambasadorka pri NATO Kej Bejli Hačinson.Taj predlog će biti na dnevnom redu sastanka ministara odbrane Alijanse danas i sutra u Vašingtonu.Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Rusija ima "negativan stav" o američkom predlogu."Ne razumemo šta zapravo hoće. Dobro je poznata situacija kao i plovidba na Kerčkom moreuzu", rekao je Peskov.Ruska obalska straža je 25. novembra zaplenila tri ukrajinska vojna broda i uhapsila 24 člana posade kada su pokušali da prodju kroz Kerčki moreuz iz Crnog u Azovsko more.Kijev je tada tvrdio da su brodovi poštovali medjunarodne propise dok je Moskva navela da Ukrajinci nisu imali dozvolu da prodju.Američka ambasadorka je rekla da je cilj slanja brodova Alijanse da se osigura bezbedan prolaz ukrajinskih brodova kroz moreuz.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Peskov: Stav Rusije po pitanju plovidbe brodova u Kerčskom moreuzu svima odavno jasan

Izvor: Vostok.rs, 04.Apr.2019, 09:27

Kremlj negativno ocenjuje saopštenja iz NATO-a po pitanju plovidbe brodova u Kerčskom moreuzu. Stav Rusije je po tom pitanju svima već odavno jasan - plovidba se odvija u skladu sa međunarodnim pravom i u skladu sa ruskim zakonodavstvom, izjavio je portparol predsednika Dmitrij Peskov, komentarišući...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.