Kraljičin govor 2021: Govor kraljice Elizabete u parlamentu u senci pandemije i smrti princa Filipa

Izvor: B92, 11.Maj.2021, 18:38

Kraljičin govor 2021: Govor kraljice Elizabete u parlamentu u senci pandemije i smrti princa Filipa

Britanska kraljica otvorila je zasedanje parlamenta i održala govor, mesec dana posle smrti supruga - ovo su glavne poruke.

Britanska kraljica Elizabeta otvorila je sednicu parlamenta i objavila prioritete britanske vlade u narednoj godini.

Ovo je bilo prvo zvanično pojavljivanje kraljice u javnosti u ulozi šefa države i prvo angažovanje van zamka Vindzor posle smrti njenog supruga, princa Filipa, koji je umro 9. aprila u 99. godini.

Kraljica je u govoru, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je trajao deset minuta, u Domu lordova, gornjem domu britanskog parlamenta, najavila 30 zakona koji će biti doneti u narednih godinu dana.

Posle završetka dvonedeljnog perioda žalosti u kraljevskoj porodici. kraljica je nastavila sa obavljanjem službenih dužnosti, među kojima je i učešće u virtuelnim događajima,

Ovaj događaj je poznat po raskoši i ceremonijalnosti, ali je ove godine bio svedeniji zbog pandemije.

Kraljica je, noseći dnevnu haljinu i šešir, iz Bakingemske palate do sedišta parlamenta u Vestminsterskoj palati došla automobilom, umesto kočijom.

Poslanici i članovi Doma lordova morali su da nose maske tokom celog zasedanja osim ukoliko nisu bili izuzeti, a svi prisutni su prethodno uradili test na Kovid-19.

Kraljica je najavila promene u sledećim oblastima:

Infrastruktura

Oružane snage

Ustavne reforme

Stanovanje

Obrazovanje

Životna sredina i dobrobit životinja

Na svečano otvaranje parlamenta nisu bili pozvani diplomatski ili vanparlamentarni gosti, a prisustvovalo je samo 108 ljudi, umesto do 600, što bi bilo uobičajeno.

Prisustvovalo je manje političara i lordova, a u sali je bilo samo 74 ljudi, među kojima i kraljica, princ Čarls, Kamila, predsedavajući donjeg doma britanskog parlamenta ser Lindzi Hojl, premijer Boris Džonson i vođa laburista ser Kier Starmer, predstavnici Doma lordova i donjeg doma i oni koji su bili deo svečane povorke.

U Kraljevskoj galeriji bilo je 17 članova Doma lordova i 17 poslanika.

U sklopu još jedne izmene, lord kancelar Robert Baklend nije direktno predao govor kraljici kao što je to obično običaj, već ga je stavio na sto.

Takođe nije bilo špalira gardista na ulazu, niti duž kraljevskih stepenica na ulazu u parlament. Nije bilo ni vojnog orkestra, ni Počasne straže ispred Vestminsterske palate, niti u okviru povorke iz Bakingemske palate.

Međutim, drevna tradicija "Crnog štapa" se ipak održala.

U okviru ovog rituala, vrata donjeg doma Parlamenta zalupila su se u lice Sari Klark, predstavnici Doma lordova koja predstavlja "Crni štap", dok je dolazila da pozove poslanike. Ona je zatim tri puta zakucala na vrata pre nego što su se otvorila, što simbolizuje nezavisnost donjeg doma parlamenta od monarhije.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kraljičin govor 2021: Govor kraljice Elizabete u parlamentu u senci pandemije i smrti princa Filipa

Izvor: Radio 021, 11.Maj.2021

Britanska kraljica otvorila je zasedanje parlamenta i održala govor, mesec dana posle smrti supruga - ovo su glavne poruke.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.