Izvor: Nezavisne Novine, 28.Avg.2017, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljica smrti: Šefica kartela ubijala iz zabave dok je nije 'prodao' dečko

Ubistva su na ulicama meksičke turističke meke La Paza, za tamošnje pojmove malenog obalnog gradića s tek nešto više od 200.000 stanovnika, a čije ime u prevodu znači “mir”, prvih mjeseci te 2015. godine postala normalna pojava.

Alarm je tamošnjoj vlasti, inače u velikoj mjeri navikloj na krvave obračune narkomiljea, zazvonio kada su shvatili da je u gradu u prva dva mjeseca 2015. počinjeno više ubistava nego u cijeloj prethodnoj godini.

Nisu to bile >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << tek obične likvidacije – na pronađenim truplima često su nedostajali udovi, glava, ponekad i organi, tijela su bila potpuno unakažena, mnoga od njih toliko da ih nikada nisu ni uspjeli identifikovati.

Brutalna ubistva kojima se nije nazirao kraj nosila su potpis “meksičke kraljice smrti”, kako su je prozvali tamošnji mediji.

Pod pravim imenom Melisa Margarita Kalderon Ojeda znali su je rijetki, ali nadimak koji je ta, danas 33-godišnja, žena dobila još 2005. godine, kada ju je tadašnji partner uveo u svijet narkobiznisa i kartela, zloglasno je odzvanjao.

La Ćina, ili prevedeno – Azijatkinja – bilo je ime koje je odabrala inspirisana istorijom meksičkog biznisa s narkoticima koji su na zapadnoj obali u Sinaloi počeli razvijati kineski useljenici, a Meksikanci su ga šezdesetih godina prošlog vijeka nasilno preuzeli.

Čak 180 ubistava u nepunih godinu dana, koliko ih se povezivalo s La Ćinom, ni tamošnje vlasti, koje znaju zažmiriti na jedno oko kada su u pitanju obračuni među pripadnicima narkomiljea, nisu više mogli tolerisati.

Iako je pod sobom imala mrežu ljudi, koju je činilo oko 300 plaćenih ubica i dilera prepoznatljivih po crvenim motociklima na kojima su se vozili, La Ćina je bila poznata po tome da je ubistva voljela odrađivati sama.

"Nije bila od onih koji prljave poslove prepuštaju drugima, koji narede da se neko ubije što dalje od njihovih očiju. Voljela je sama da zaprlja ruke krvlju, i to je bio razlog zbog kojeg se u deset godina probila od običnog pijuna u kartelu do najmoćnije žene u La Pazu i okolini", bile su riječi koje je policiji rekao njen bivši dečko Pedro “El Ćino” Gomez nakon što je uhapšen.

Opisao im je i način na koji je voljela da ubija.

"Svojoj prijateljici La Gabi, ženi na čiji su izgled muškarci rijetko ostajali ravnodušni, vjerovala je više nego ikome. Oblačila bi usku kratku haljinu, obula cipele s visokim potpeticama i stala pokraj puta kojim bi trebalo da prođe njihova žrtva, obično nekoliko stotina metara od nekog noćnog kluba ili kafića. U trenutku kad je osoba koju su planirale ubiti prolazila, La Gabi bi se pravila da je pijana, da jedva stoji na nogama, spoticala se... Potencijalne žrtve zaustavile bi automobil i krenule prema La Gabi kako bi joj pomogle, a tada bi im se iz mraka iza leđa pojavila La Ćina", opisivao je El Ćino policiji.

Osim što je dugo bio La Ćinin dečko, bio je i drugi čovjek u njenom klanu. Upravo zahvaljujući El Ćinu vlasti su nakon nekoliko godina neuspješnih pokušaja uspjeli da uhvate zloglasnu “kraljicu smrti” i to bez ispaljenog metka.

Ali kako se uopšte dogodilo da je osoba kojoj je, osim La Gabi, najviše vjerovala, na tanjiru preda policiji?

U svijet narkokartela tada 20-godišnju Melisu uveo je 2005. partner i ljubav njenog života Erik Von Borstel, koji je bio jedan od visoko rangiranih ljudi u kartelu Damaso – ogranku najpoznatijeg meksičkog narkokartela Sinaloe.

Svoj brzi uspon u hijerarhiji kartela izgradila je preko leševa, a već 2008. godine postavljena je na čelo oružanog krila Damasa.

Problem je nastao 2015. godine kada je vođa kartela Damaso odlučio da je smijeni, a na njeno mjesto postavi Abela “El Grandea” Kintera, osuđivanog ubicu koji je te godine pušten iz zatvora u kojem je služio kaznu zbog ubistva.

"Kvaka" je bila u tome jer je upravo El Grande devet godina prije ubio Melisinog partnera Von Borstela. To što je smijenjena upravo zbog njega doživjela je kao provokaciju i osnovala svoju bandu s kojom je počela rat protiv Damasa. Protiv sebe je osim policije imala i jedan od najjačih meksičkih kartela. Sigurne kuće znala je mijenjati i po dva-tri puta sedmično.

Voda je još kapala s odjeće koja se sušila na užetu kada je kordon policije upao u kuću. La Ćina je doslovno pet minuta prije dobila dojavu da policija zna njenu lokaciju.

Pobjegla je u taksiju, a policija je u kući osim odjeće pronašla i nekoliko komada njenog oružja te desetak okvira sa municijom. Na sličan način uspjela je da pobjegne šest puta, a svaki put odlučivale su minute.

Iako ju je dobar dio policije tražio, La Ćina je i u redovima organa pravde imala dosta svojih doušnika. Da to nisu tek puke priče, pokazalo je i nekoliko snimaka nadzornih kamera na kojima se vidi da joj upravo policajci pomažu da dođe do svojih žrtava.

Kamera s jednog hotela zabilježila je kako joj dvojica “plavaca” daju znak da je vazduh čist, nakon čega ona u pratnji svojih ubica ulazi u hotel i nekoliko minuta kasnije iz njega izlazi s dvojicom muškaraca koji su bili vezani. Njihova osakaćena tijela pronađena su nekoliko dana kasnije.

"Postala je čudovište, 'kontrol frik', nije više ubijala da bi se odbranila, nego iz zabave, bilo joj je zabavno mučiti ljude i postajala je sve gora i gora. Ipak, sve sam nekako trpio jer me bilo strah da će me pronaći i ubiti ako je napustim", priznao je inspektorima njen tadašnji partner El Ćino.

Kap koja je prelila čašu dogodila se pred ljeto 2015. godine.

El Tajson joj je prigovorio pred drugim pripadnicima bande zbog jednog ubistva. Tada je ubila i njega.

Najprije ga je polila solnom kiselinom, zatim izbola nožem, da bi mu na kraju odrezala šake.

"Tada sam pukao, odlučio sam da više ne želim da imam posla s njom, a to sam joj poručio preko mobilnog telefona nakon što sam se sakrio", objasnio je El Ćino.

Ipak, policija ga je ubrzo pronašla, privela ga, a on im je u zamjenu za manju kaznu odlučio odati imena korumpiranih policajaca koji su radili za La Ćinu. Policajci su je uhapsili u septembru priuje dvije godine dok se na aerodromu ukrcavala na privatni avion.

Broj ubistava u La Pazu nakon njenog hapšenja smanjio se za tristo odsto.

(Vecernji.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

KRALJICA SMRTI KRVOLOČNIJA OD ESKOBARA Volela je LIČNO da ubija, a kada od njenih metoda može da vam POZLI

Izvor: Blic, 28.Avg.2017

Ubistva su na ulicama meksičke turističke meke La Pasa, za tamošnje pojmove malenog priobalnog gradića sa tek nešto više od 200.000 stanovnika, a čije ime u prevodu znači "mir", prvih meseci te 2015. postala normalna pojava. Alarm je tamošnjoj vlasti, inače u velikoj meri naviknutoj na krvave...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.