Kraljica Elizabeta i princ Filip: Dugovečna kraljevska romansa

Izvor: B92, 11.Apr.2021, 11:03

Kraljica Elizabeta i princ Filip: Dugovečna kraljevska romansa

Tokom 73-godišnjeg braka, on je bio kraljičina bezrezervna podrška i osoba koja ju je najbolje poznavala.

U braku koji je trajao više od sedam decenija, princ Filip je bio kraljičina javna podrška u značajnim trenucima za naciju - a privatno osoba koja ju je najbolje poznavala.

Kao što je to jedan privatni sekretar jednom rekao: "Princ Filip je jedini čovek na svetu koji se prema kraljici ophodi prosto kao prema drugom ljudskom biću. On je jedini koji to sme."
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Bio je to brak zasnovan na ljubavi.

Njih dvoje su odabrali jedno drugo.

Njegovo detinjstvo bilo je nomadsko - rođen kao princ od Grčke ali ubrzo potom prognan, bio je primoran da se seljaka po Evropi, što je bilo neka vrsta kraljevskog ekvivalenta spavanja po sofama prijatelja i rodbine.

Bio je primoran da postane izrazito samostalan, samodovoljan i emotivno jak.

Ona je odrasla uglavnom među zidinama palate, zaštićena od stvarnog sveta.

Kao ličnost bila je rezervisana, stidljiva i promišljena.

Njih dvoje su se dopunjavali.

Unuk princ Vilijam kasnije će najbolje opisati njihovu vezu rekavši: "On je zasmejava zato što su neke stvari koje govori i radi i način na koji posmatra život očigledno malo drugačiji u odnosu na nju i zato njih dvoje čine tako sjajan par."

Iako je namere obznanio godinu dana ranije, vest o njihovoj veridbi javno je obelodanjena tek 1947. godine.

Princ Filip je pomogao da se izradi verenički prsten od platine i dijamanata od dragog kamenja iz tijare koja je pripadala njegovoj majci princezi Alisi od Grčke.

Neposredno pre njihovog venčanja, princ Filip je pisao Kraljici majci rekavši da se "zaljubio potpuno i bez zadrške".

Par se venčao pred 2.000 gostiju u Vestminsterskoj opatiji.

Samo dve godine posle okončanja Drugog svetskog rata i dok se zemlja još oporavljala od posledica ratnog vihora, njihovo venčanje bilo je retka prilika za slavlje, koju je Vinston Čerčil nazvao "dašak boje na teškom putu kojim putujemo".

Naredne godine rođen je njihov najstariji sin Čarls, a potom i ćerka Ana.

Princ Filip je ubrzano napredovao uz lestvicu u mornarici i mlada porodica je provodila vreme živeći Malti, gde je služio na HMS-u (brodu Njenog veličanstva) "Čekers".

Mogli su da vode relativno normalan život, a na filmskom materijalu iz tog vremena može da se vidi mladi par, opušten u zajedničkom društvu, kako uživa u životu u toploj klimi daleko od palata i obaveza.

Sve se to promenilo 6. februara 1952. godine, posle prerane smrti kralja Džordža, Elizabetinog oca.

Kraljica Elizabeta imala je samo 25 godina, a princ Filip 30.

Oduvek su znali da je princezi suđeno da postane kraljica, ali su mislili da će imati još nekoliko godina da žive svoje živote.

Za vojvodu, njeno preuzimanje prestola značilo je odustajanje od svih njegovih ambicija u Kraljevskoj mornarici koje je možda gajio.

Za čoveka koji je navikao da komanduje ratnim brodovima, preko noći biti sveden na epizodnu ulogu sigurno nije bilo lako.

A nemojmo zaboraviti ni da je to bilo pedesetih godina prošlog veka, kad je za muža bilo izuzetno retko da bude potčinjen supruzi.

Za kraljicu, uz to još i mladu majku, uloga koju je bila rođena da odigra morala je da bude na prvom mestu.

Vojvoda je omogućio kraljici da obavlja ulogu državne poglavarke, dok je na sebe preuzeo ulogu glave porodice.

Za spoljni svet ona je bila šefica - privatno su uloge bile obrnute.

Princ Filip je bio zadužen za roštilj dok je ona prala sudove - kao što to može da se vidi u dokumentarcu iz šezdesetih o kraljevskoj porodici.

Vojvoda je omogućio kraljici da obavlja ulogu državne poglavarke, dok je na sebe preuzeo ulogu glave porodice.

Za spoljni svet ona je bila šefica - privatno su uloge bile obrnute.

Princ Filip je bio zadužen za roštilj dok je ona prala sudove - kao što to može da se vidi u dokumentarcu iz šezdesetih o kraljevskoj porodici.

On bi uvek bio uz nju u važnim nacionalnim trenucima - državnim posetama, državnom otvaranju parlamenta, memorijalnim manifestacijama, godišnjicama i službama zahvalnosti.

Pogledajte samo na snimcima - često ćete zapaziti kratku razmenu pogleda, blagi smešak.

Privatni trenuci u najjavnijim mogućim okolnostima.

Vojvoda je bio taj koji je na događajima često živo ćaskao sa masom ili gostima, utirući put ili razbijajući led pred kraljičin dolazak.

Bio je to timski rad koji je funkcionisao.

Ali njihova veza je funkcionisala i zato što su provodili vreme odvojeno.

Kao što je sam vojvoda jednom rekao: "Tajna srećnog braka je imati različita interesovanja."

Kraljica je slavna po tome da obožava pse i konje, i provodi mnogo slobodnog vremena sa trenerima i uzgajivačima konja.

Princ Filip je čitavog života bio aktivni sportista, a posebno se zanimao vođenjem porodičnih imanja i, kasnijih godina, često je mogao da se vidi kako vozi kočije po Vindzorskom velikom parku ili Sandringemu.

Princ Hari je 2012. godine rekao: "Bez obzira na to da li deda radi nešto svoje, lutajući kao riba niz reku - činjenica da je uvek bio prisutan, lično, govori, po mom mišljenu, da ona sve to ne bi mogla bez njega."

Konačno prelomivši da je posle mnogo godina službe "odradio svoje", princ Filip se povukao iz javnog života 2017. godine.

To je značilo da smo se od tada navikli da kraljicu viđamo samu ili u pratnji nekog drugog člana porodice dok obavlja zvanične dužnosti.

Sve do marta 2020. godine, vojvoda bi najčešće mogao da se nađe na Šumskoj farmi na imanju Sandringam u Norfolku.

Bio je slavan po tome da ne voli pompu i, posle mnogo godina paradnog oblačenja, ćaskanja i rukovanja, nema nikakve sumnje da je uživao u slobodnom vremenu naprosto samo čitajući, pišući i slikajući.

Negativna strana toga bila je da je kraljičina uloga od nje zahtevala da vreme uglavnom provodi u Londonu i Vindzoru.

Nema sumnje da su neprestano bili u kontaktu, ali su fizički ipak bili razdvojeni.

Međutim, kad je izbila pandemija Kovida-19, odlučeno je da njih dvoje vreme provode u izolaciji zajedno u dvorcu Vindzor, uz pažnju malog ali posvećenog osoblja koje je postalo poznato kao HMS "Mehur".

Od marta 2020. godine, u poslednjim mesecima njihovog braka, zbog pandemije su verovatno provodili više vremena zajedno nego što bi inače.

Osuđeni na zidine zamka, verovatno su na raspolaganju imali beskrajne sate da razgovaraju i razmišljaju o izuzetnim stvarima koje su videli i doživeli zajedno.

Više od 70 godina bili su jedina konstanta u životima jedno drugog i kraljica će sasvim sigurno duboko i temeljno osećati odsustvo princa Filipa.

Nikad razmetljiva ili otvoreno pokazna - njihova veza ostaće upamćena kao dugovečna kraljevska ljubavna priča.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.