Kraljevo: Meštani štite vodotok Lopatnice od gradnje minielektrana

Izvor: RTS, 06.Dec.2018, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljevo: Meštani štite vodotok Lopatnice od gradnje minielektrana

Meštani sela duž reke Lopatnice kod Kraljeva crvenim tablama upozorenja pokušavaju da zaštite vodotok u kraju koji poslednjih godina privlači sve više turista. Najveća pretnja su im, kažu, graditelji minielektrana i zastareli prostorni planovi.
Crvenim tablama, od uliva reke Lopatnice u Ibar do Stanče, meštani, kako kažu, jasno daju do znanja investitorima da nisu dobrodošli i da su složni i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odlučni da odbrane reku od elektrana.
 
"Reka je puna rakova, pastrmke, posle njih više to ne postoji, vazduh je drugačiji, više tu nema ni drveta, ničega", kaže Danijela Soldatović iz Lopatnice. 
Prema planovima  iz 1987. godine, na reci Lopatnici predviđa se gradnja i odvođenje vode u čak pet elektrana.
"Najveći deo lokalnih samouprava prenelo je taj katastar malih elektrana, pa tako i grad Kraljevo lokacije. U odnosu na nekih 52 lokacije koje su predviđene, mi smo izdali negde oko 15 lokacijskih dozvola", kaže Zvonko Kovačević, načelnik Odeljenja urbanizma.
Predsednik Mesne zajednice upozorava da su dve hidroelektrane u neposrednoj blizini vodohvata i mrestilišta. 
"Lopatnica je ekološki centar, bukvalno gde je ostalo sve onako kako jeste, kako bi trebalo da bude", kaže Dragan Milovanović, predsednik MZ Lopatnica.
Meštani Lopatnice podsećaju i da im je država poslednjih godina pomagala da ovde ostanu i bave se turizmom. U ovom kraju registrovano je dvadesetak seoskih domaćinstava.
"Iz godine u godinu je sve više turista, što nas raduje, sve je više stranaca koji su zainteresovani za ovaj kraj. Vodimo ih do reke, pokazujemo sve. Bez reke je kraj", kaže Svetislav Pavlović.
Dok građani negoduju protiv gradnje mini elektrana na rekama, kraljevački većnici, većinom glasova usvojili su prigovor jednog od investitora i otvorili mu put za izgradnju jedne iznad manastira Studenica.
Niko iz gradskog Veća nije želeo da komentariše ovu odluku pred kamerama. Mišljenje smo tražili i od Ministarstva za zaštitu životne sredine, ali ga još čekamo. Nezvanično saznajemo da će ministar Trivan ovih dana obići Lopatnicu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.