Krah zdravstva u Srbiji (3): Zidanje Skadra ili Kamenica 2

Izvor: Vesti-online.com, 16.Apr.2014, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krah zdravstva u Srbiji (3): Zidanje Skadra ili Kamenica 2

"Na treningu košarkaškog tima petnaestogodišnji dečak je u jednom duelu polomio prst. Jaukao je, zapomagao od bolova, čak povremeno i gubio svest. Trener i ja koji nisam njegov roditelj, ali sam se jedini od roditelja tu zatekao, prebacili smo ga mojim kolima do Urgentnog centra. Tamo nas je dočekala uobičajena slika i čovek za šalterom, koji nas je pitao imamo li uput i dečakovu zdravstvenu knjižicu. Sedeli smo i čekali skoro pola sata, a onda ga je najpre pregledao lekar opšte prakse, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pa ga uputio kod dežurnog specijaliste, a ovaj da snimi prst", ispričao nam je roditelj koji je svojim automobilom prevezao povređenog dečaka do zrenjaninskog Urgentnog centra.

Ovakve procedure pretvorile su srpsko zdravstvo u bezličnu medicinsku mašineriju koja samelje svakog ko ima tu nesreću da mu zatreba lečenje. Generalno, sistem ne štima, a kočnice su loša organizacija i još lošije rukovođenje.

Novi Sad nema svoju gradsku bolnicu, pa sve specijalističke preglede građani moraju da obavljaju u Kliničkom centru Vojvodine, gde su čekali mesecima, a nekad i godinama na red, bez obzira na to kakva im je dijagnoza i stanje.

Građevinski radovi na Kamenici 2, objektu koji se gradi u Sremskoj Kamenici za potrebe tri zdravstvena instututa - Instituta za plućne bolesti, Instituta za onkologiju i Instituta za kardiovaskularne bolesti, umesto planiranih 14 meseci, gradi se već šest godina! Vode se polemike oko toga koliko je novca dosad potrošeno, a nedostaje medicinska oprema vredna 18 miliona evra. Skupština Vojvodine je u julu prošle godine donela odluku o emitovanju obveznica, dakle o zaduživanju svih građana Vojvodine da bi se nabavila oprema. Predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić svečano je najavljivao otvaranje svake godine, a poslednji put u maju prošle godine, ali to se nije desilo do danas.

Za to vreme lista čekanja za pregled magnetnom rezonancom na Institutu u Sremskoj Kamenici je sve duža. U zavisnosti od toga koliko je slučaj hitan, neki pacijenti na preglede čekaju i po šest meseci, a na listi čekanja sad je 750 pacijenata.

1. Bolesnici kao tehnička greška

2. Na ranu golim rukama

Pokrajinska sekretarka za zdravstvo prof. dr Vesna Kopitović upozorila je da u Novom Sadu postoje tri magnetne rezonance, dve na Institutu u Sremskoj Kamenici i jedna u Kliničkom centru Vojvodine.

- U Sremskoj Kamenici se uradi 12.000 snimaka na magnetnoj rezonanci, radi se u tri smene... Institut ima 12 radiologa, a KCV 16. Da li 28 radiologa zadovoljava potrebe cele Vojvodine? Naravno da ne. Kadrovski plan Ministarstva zdravlja treba da nam da radiologe, a zašto ih nema? Kad jedan radiolog ode u penziju, više nemate to radno mesto … niko nije razmišljao da pet godina unapred obuči radiologe - rekla je sekretarka.

- Broj lekara za celu Srbiju mora biti veći. Nedostaju radiolozi, anesteziolozi, ortopedi, pedijatari. U KCV je, umesto 3.000, urađeno 5.000 zračenja, radi se u tri smene, a aparati se kvare.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.