Kovid 19 je kao požar: Rigorozne mere opravdane, virus je veoma zarazan i smrtonosan

Izvor: Večernje novosti, 05.Apr.2020, 08:49

Kovid 19 je kao požar: Rigorozne mere opravdane, virus je veoma zarazan i smrtonosan

Paradoks epidemije Kovida 19 je što je ona kao požar – što se više razbuktava lakše je opravdati drastične mere, ali su one sve manje delotvorne Paradoks epidemije Kovida 19 je što je ona kao požar – što se više razbuktava lakše je opravdati drastične mere, ali su one sve manje delotvorne i zato postoje jaki razlozi da se požuri s rigoroznim ograničenjem kretanja, smatra dr Srđa Janković, imunolog Dečje bolnice u Tiršovoj. Virus >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << korona je, objašnjava Janković, posebno opasan iz dva razloga – veoma je zarazan a pritom ima dosta značajnu smrtnost.„Ako imate i dva odsto ljudi koji dolaze u životnu opasnost, a u Srbiji je zasad stopa umrlih od virusa korona 2,64 odsto, ukoliko se zarazi veliki broj ljudi, to može da znači gubitak strahovitog broja ljudskih života“, upozorava Janković.EPIDEMIJA JE KAO POŽAREpidemiju Kovida 19 upravo zato, smatra on, treba porediti sa poplavom, zemljotresom, udarom asteroida.„Ovo je elementarna nepogoda, koja može da odnese ogromni broj života, galopira i moramo je zaustaviti“, ističe sagovornik Sputnjika, pozivajući građane na samodisciplinu, solidarnost i poštovanje uvedenih mera.Prinuda, kako kaže, jeste neophodna kad se borimo s opštom opasnošću, ali ako većina shvati šta je opasno ponašanje prinudne mere neće biti potrebne.Dr Janković upozorava i da ovaj virus može biti smrtonosan ne samo za starije i hronično bolesne ljude već i za mlađe i zdrave osobe.„Rizik nije isti za sve, ali za svakoga neki rizik postoji. Pandemija se razbuktava, sve je više zaraženih a onda čak i oni koji imaju procnetualno manji rizik češće obolevaju. Predispozicija da neko dobije težu kliničku sliku jeste povezana sa životnom dobi i drugim oboljenjima ali postoji i nepoznata predispozicija, od genetičke pa nadalje. Neko može imati slabu tačku za koju ne zna dok je virus ne pogodi“, objašnjava imunolog.Janković ocenjuje da se zdravsteni sistem Srbije dosad dobro drži, a dodaje i da je dobro što se nakon beogradskog Sajma, spremaju i druge hale za prihvat obolelih.„Deviza je nadati se najboljem a spremati se na najgore. Ne možemo kapacitete da spremamo preko noći ako se desi eksplozija zaraze preko noći. Pripremamo se kao da smo pretrpeli poraz a verujemo u pobedu. Svaki od tih kreveta bilo bi najbolje da ne bude upotrebljen ali on mora da bude tu“, navodi naš sagovornik.rs.sputniknews.com

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

UTOPIJA NE POSTOJI: Imunolog Srđa Knežević objasnio šta moramo da uradimo da bismo sprečili strmi rast epidemije

Izvor: Kurir, 05.Apr.2020

Nije dovoljno samo doneti mere, one moraju i da se primenjuju, kaže imunolog Srđa Janković iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj i dodaje da je zbog toga došlo do pooštravanja kontrole primene mera.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.