Kosovo traži izručenje Izraelca osumnjičenog za trgovinu organima

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Jan.2018, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo traži izručenje Izraelca osumnjičenog za trgovinu organima

Kosovo je zatražilo danas izručenje Izraelskog državljanina koji je uhapšen na Kipru početkom januara pod sumnjom da je bio organizator međunarodne mreže trgovine organima.

"Učiniću sve da ta osoba koja je pored počinjenih krivičnih dela nanela štetu međunarodnom ugledu Kosova odgovara pred sudom za ta dela", rekao je kosovski ministar pravde Abelard Tahiri na svojoj Fejsbuk stranici.

Prema tužilaštvu, Izraelac koga je lokalna štampa identifikovala >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kao Moše Harela, osumnjičen je da je organizovao više od 30 transplantacija bubrega i drugih organa koji su ilegalno urađeni u klinici Medikus kod Prištine, zatvorenoj ; 2008. kada je skandal izbio.

Kosovska policija je 6. januara objavila da je on uhapšen na Kipru.

Moše Harel je takođe optužen u Tel Avivu sa još šest Izraelaca za njihovo navodno učestvovanje u međunarodnoj mreži trgovine organa i ilegalnih transplantacija na Kosovu, u Azerbejdžanu, na Šri Lanki i u Turskoj.

Evropski sud na Kosovu je 2013. godine osudio pet kosovskih lekara na kazne zatvora do osam godina za trgovinu organima na Kosovu, u slučaju koji potiče iz 2008. godine.

Vrhovni sud Kosova je poništio presudu 2016. i naložio novo suđenje koje je u toku.

Davaocima organa koji potiču iz Evrope ili centralne Azije obećavano je svakom po 15.000 evra dok su primaoci bili spremni da daju po 100.000 evra za takvu hiruršku intervenciju.

U optužnici je Moše Harel označen kao mozak te mreže dok je turski lekar Jusuf Ercin Somnez, koji je u bekstvu, osumnjičen da je presađivao organe u klinci.

U izveštaju objavljenom 2011. godine o navodnoj trgovini organa koju je tokom rata na Kosovu (1998-99) organizovala Oslobodilačka vojska Kosova, izvestilac Saveta Evrope Dik Marti pomenuo je vezu između trgovine organa tokom konflikta i slučaja klinike Medikus.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosovo traži uhapšenog Izraelca zbog trgovine organima

Izvor: N1 televizija, 13.Jan.2018

Kosovo je zatražilo izručenje izraelskog državljanina koji je uhapšen na Kipru početkom januara pod sumnjom da je bio organizator međunarodne mreže trgovine organima..."Učiniću sve da ta osoba koja je pored počinjenih krivičnih dela nanela štetu međunarodnom ugledu Kosova odgovara pred sudom...

Nastavak na N1 televizija...

Kosovo traži izručenje Izraelca osumnjičenog za trgovinu organima

Izvor: Radio 021, 13.Jan.2018

Kosovo je zatražilo izručenje Izraelskog državljanina koji je uhapšen na Kipru početkom januara pod sumnjom da je bio organizator medjunarodne mreže trgovine organima..."Učiniću sve da ta osoba koja je pored počinjenih krivičnih dela nanela štetu međunarodnom ugledu Kosova odgovara pred sudom...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.