Korona virus, zdravlje i lekari: Zašto su onlajn doktori postali popularni

Izvor: B92, 31.Jul.2021, 13:06

Korona virus, zdravlje i lekari: Zašto su onlajn doktori postali popularni

Kako je tokom pandemije porasla potreba za pristupom udaljenim zdravstvenim uslugama, mnoge firme su počele da zapošljavaju žene koje su napustile profesiju ili nikada nisu angažovane nakon završetka medicinskog fakulteta.

Godinama se telemedicina koristi za pružanje zdravstvenih usluga širom sveta - ali trenutna pandemija kovida stvorila je neviđeni porast potražnje za ovim tehnologijama.

One u Pakistanu pomažu nezaposlenim doktorkama da se ponovo vrate na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posao.

"Jedna trudna doktorka, koja je brinula o pacijentima sa kovidom, javila se na posao 24 sata posle porođaja. Želela je da bude od pomoći. Internet platforme su to omogućile", kaže dr Sara Said Kuram.

Ona je suosnivačica Sehat Kahani, digitalne zdravstvene službe koja putem videa povezuje pacijente sa doktorkama.

"Na pakistanskim medicinskim fakultetima gotovo 70 odsto studenata su žene. Ipak, žene čine samo 23 odsto svih doktora koji rade", kaže doktorka Said.

Neprijateljski uslovi rada i socijalne barijere - poput ograničenja koja mnogim ženama dolaze sa brakom i majčinstvom - često se smatraju glavnim uzrocima ove razlike.

Telemedicina sada pomaže u njenom proboju, jer omogućava doktorkama da rade od kuće.

Kako je tokom pandemije porasla potreba za pristupom udaljenim zdravstvenim uslugama, mnoge firme su počele da zapošljavaju žene koje su napustile profesiju ili nikada nisu angažovane po završetku medicinskog fakulteta.

"Broj doktorki u našoj bazi se povećao sa 1.500 na 5.000 u jednoj godini", kaže doktorka Said.

Doktorka Anum Ahmed je jedna od takvih novih zaposlenih.

Od diplomiranja 2016. godine radila je duge smene na odeljenju bolnice za hitne slučajeve i na odeljenju intenzivne nege.

Ali sve se promenilo za ovu doktorku rođenu u Karačiju nakon što joj se rodila ćerka, marta 2020. godine.

"Menjala sam pelene, mazila uplakanu bebu, kupala je... i ništa više", kaže Anum, koja je iskreno govorila o svojoj postporođajnoj depresiji u intervjuu za BBC.

Anum je znala da su neke koleginice napustile posao u bolnici pod pritiskom svojih muževa.

Nekima nije bilo dozvoljeno ni da rade od kuće, kaže ona.

Njen suprug ju je podržavao, ali Anum je smatrala da je nemoguće balansirati zahteve majke i stalnog doktora.

Opterećenje je bilo intenzivno i ponekad je morala da radi smene od 36 do 48 sati.

U početku je planirala da napravi trogodišnju pauzu. Ali kada je zavladala pandemija, osetila je da ne može tek tako da se kloni posla.

Za rad na daljinu saznala je od sestre, koja je takođe doktorka. Nakon šestomesečne porodiljske pauze, doktorka Ahmed je počela da leči pacijente iz svog doma.

Telemedicina joj je bila novo iskustvo, kao i pacijentima.

"Ne mogu fizički da dodirnem i osetim puls pacijenta", kaže ona.

"Neki pacijenti su stidljivi pred kamerama! Srećni su što pozovu video pozivom svoje prijatelje, ali kažu mi da više vole da ne pokazuju lice tokom konsultacija."

Kako bi se udovoljilo rastućem tržištu, u Pakistanu je počeo da deluje niz pružalaca onlajn konsultantskih usluga, poput DocHers, Ehad, Dawai, Marham, Shifa4U, Doctor-On-Line, Ring a Doctor i Sehat Yab.

Neki posluju po komercijalnom modelu, dok ih finansiraju donatori.

Jedna platforma, edoctor, koja zapošljava samo doktorke, počela je da zapošljava žene pakistanskog porekla koje žive u inostranstvu.

"Prema gruboj proceni, u Pakistanu i širom sveta živi više od 35.000 pakistanskih doktorki koje nisu radno angažovane", kaže osnivač Abdulah But.

Doktorka Rehana Din Mohamed bila je jedna od njih.

Te udaljene zdravstvene usluge sada stižu i do pacijenata koji žive van Pakistana.

"Pokušavamo da motivišemo doktorke nudeći im posao u područjima ratnih zona, što nekima od njih može pružiti emocionalno zadovoljstvo", kaže Abdulah But.

On je već unajmio 1.000 medicinskih stručnjakinja na 25 različitih lokacija.

Rehana, koja tečno govori arapski jezik, nedavno je počela da leči žene i decu u ratom razorenom Jemenu.

Pacijenti odlaze u klinike u zajednici koje vode medicinske sestre i imaju osnovnu medicinsku opremu. Odatle se daljinski povezuju sa doktorkom - i to besplatno.

"Imamo digitalni stetoskop, vidim očitavanja. I otoskop za proveru ušiju."

"Većina pacijenata je nepismena i siromašna. Mnoge žene imaju problema sa kožom zbog zagađenja vodom. Deca su veoma slaba zbog neuhranjenosti", dodaje ona.

Oni imaju teleklinike na tri lokacije širom Jemena i planiraju da uspostave još tri.

Takođe se planira proširenje na Gazu u bliskoj budućnosti.

"Nadam se da ću se vratiti na posao u bolnici kada moja deca odrastu. Ali i tada ću želeti da pomognem onima u ratnim zonama", kaže doktorka koja ne naplaćuje vreme za rad sa jemenskim pacijentima.

Onlajn konsultacije štede vreme i novac pacijenta.

Ali, takođe, manje od polovine od 200 miliona stanovnika Pakistana ima pristup kvalifikovanim doktorima.

Sada je ljudima koji žive u udaljenim oblastima moguće da se obrate vrhunskom specijalisti - potreban im je samo mobilni telefon.

Doktorka Said kaže da pacijenti sve više veruju telemedicini.

"Telemedicina omogućava visokokvalifikovanim ženama, doktorkama da rade u okviru kulturnih i socijalnih ograničenja. Doktorke se osećaju cenjenima i poštovanim", kaže doktorka Said.

Pogledajte video o doktorima klovnovima

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Korona virus, zdravlje i lekari: Zašto su onlajn doktori postali popularni

Izvor: Radio 021, 31.Jul.2021

Kako je tokom pandemije porasla potreba za pristupom udaljenim zdravstvenim uslugama, mnoge firme su počele da zapošljavaju žene koje su napustile profesiju ili nikada nisu angažovane nakon završetka medicinskog fakulteta.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.