Korona virus i hrana: Hoće li švedski sto preživeti pandemiju

Izvor: B92, 04.Avg.2020, 17:27

Korona virus i hrana: Hoće li švedski sto preživeti pandemiju

Omiljeno restoransko iskustvo u opasnosti je od nestanka zbog pandemije korona virusa.

Samouslužne kantine po principu "pojedite koliko god možete" - od skromnih hotelskih doručaka do najvećih kazino banketa - imaju problem da opstanu zbog novih zdravstvenih mera.

Pritom, mušterije sve češće izbegavaju da obeduju u ovakvim restoranima.

Dok mnoge kantine širom SAD-a ostaju bez gostiju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pojedinci očajnički pokušavaju da održe ovaj poslovni model relevantnim i privlačnim, pa uvode razne novine.

Suzan Jin, vlasnica "Džeks freša" u centru Vašingtona, kaže za BBC da je promet u proseku opao za skoro 90 odsto nakon što su ponovo otvorili restoran posle dvomesečne pauze.

Džeks freš, koji pravi azijsku hranu i američke sendviče, trenutno zarađuje oko 500 dolara dnevno, što je pad u odnosu na prosečnih 3.500 dolara pre pandemije, kaže ona.

"Ljudi ne rade u ovom kraju", kaže Jin, ističući da ljudi u taj deo grada dolaze na posao, a od marta uglavnom rade od kuće.

"I dalje je veoma mirno."

U martu, američka Uprava za hranu i lekove (FDA), koja reguliše bezbednost hrane za saveznu vladu, preporučila je "da se odustane od kantina sa švedskim stolom i salad barovima" dok pandemija malo ne popusti.

Zvaničnici su objasnili da je razlog što veliki broj mušterija, od koji neki mogu biti zarazni, koriste isti pribor za jelo, kao i gužva koja može da se napravi u redovima za popularna jela.

Smernice FDA ističu da se Kovid-19 ne prenosi samom hranom, već u bliskom kontaktu, preko respiratornih kapljica.

Pored preporuka savezne vlade, 38 američkih država takođe je uvelo svoja pravila koja ograničavaju rad kantina sa švedskim stolom, piše "Vol s"Vol strit džurnal".

Ko je pogođen krizom?

Promet bafeta u Americi za 2019. godinu iznosi oko 5 milijardi dolara, pokazuju podaci kompanije za istraživanje tržišta NDP Grupa, što je činilo svega 1 odsto ukupnog restoranskog poslovanja u zemlji.

Prema NPD grupi, bafeti su zaradili oko 106 miliona dolara u maju 2020. godine, što je otprilike trećina od ukupne zarade u odnosu na maj prošle godine.

Kako se kantine prilagođavaju situaciji?

Kantine širom SAD-a stale su u mestu, a većina je odlučila da zabrani mušterijama samoposluživanje.

U "Džeks frešu", gde se hrana plaća po gramaži, porcije se služe u kartonskim kutijama. Ovu praksu preuzeli su i drugi lanci, a kritičari to nazivaju "kafeterija stil" i tvrde da nije pravi bafet.

Jin kaže da uprkos novim merama, većina mušterija - od kojih se traži da nose maske - sada kupuju sendviče, koji pre korona virusa nisu bili tako popularni kao švedski sto.

Uprkos tome što je uvela naručivanje onlajn i uvela nove higijenske mere, Jin kaže da "i dalje nema posla zato što ljudi ne dolaze u grad pošto rade od kuće".

Većina globalnih hotelskih lanaca u potpunosti je ukinula švedski sto za doručak, a umesto toga nude unapred spakovanu hranu ili preporučuju gostima da pokupe obrok, pa da jedu u sobi.

Las Vegas, gde se moderni američki bafet prvi put pojavio pre skoro 80 godina, preduzeo je razne akcije kako bi gosti ipak nastavili da dolaze.

Bafet u Kazinu Vin, koji je pre ovoga imao 15 stanica gde se uživo kuvalo, prvi je ponovno otvorio svoja vrata, sa sve konobarima koji donose hranu mušterijama za sto baš kao u klasičnom restoranu.

"Bahanal bafet" u "Cizars palasu" - koji uslužuje više od 3.000 ljudi dnevno - trenutno se renovira kako bi se napravili uslovi za socijalno distanciranje.

Vlasnici su u renovaciju uložili 2.4 miliona dolara.

Drugi kazinoi širom zemlje trajno su zatvorili švedske stolove, zamenivši ih klasičnim restoranima.

Smatra se da je kanadski preduzetnik Herb Mekdonald još četrdesetih u Las Vegasu otvorio lansirao prvu kantinu sa ponudom "pojedite koliko god možete",

Kantina se zvala "Bakaru bafet" i radila je non-stop.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Korona virus i hrana: Hoće li švedski sto preživeti pandemiju

Izvor: Radio 021, 04.Avg.2020

Omiljeno restoransko iskustvo u opasnosti je od nestanka zbog pandemije korona virusa.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.