Kongresmen SAD: Priština sporazumom nije dobila apsolutno ništa

Izvor: Blic, 26.Apr.2013, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kongresmen SAD: Priština sporazumom nije dobila apsolutno ništa

Sporazum između Srbije i Kosova neće doneti stabilnost u region, ocenio je republikanski član Predstavničkog doma američkog Kongresa iz Kalifornije Dejna Rorabaker, koji tvrdi da je oko severne Mitrovice sada uspostavljena "srpska državica", na štetu "teritorijalnog suvereniteta Kosova".

- Tim sporazumom kosovski Albanci posebno, nisu dobili apsolutno ništa. Oni nisu samo odobrili autonomiju, već su izgubili pravo na prisustvo sopstvenih snaga bezbednosti zaduženih za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sprovođenje zakona u sopstvenoj zemlji - izjavio je za Glas Amerike Rorabaker, koji predsedava kongresnim pododborom za Evropu, Evroaziju i nastupajuće pretnje.

- Mislim da sporazum neće uspeti i da će stvari ostati iste kao što su bile u poslednjih deset godina - istakao je Rorabaker, koji tvrdi i da je dogovor koji je postignut nametnut sa strane.

- Ljudi koji žive u četiri opštine na severu Kosova nikada nisu bili pitani šta oni žele, a zna se da 90 odsto njih želi da se priključi Srbiji - rekao je Rorabaker.

To bi, kako je naglasio, bilo teško ostvarivo da u susedstvu ne postoji Preševska dolina, koja je po veličini gotovo jednaka severnom Kosovu i čiji je broj pripadnika etničkih Albanaca gotovo jednak broju Srba severno od Ibra.

- Ali Preševo postoji - istakao je on.

Prema njegovom mišljenju, mnogo povoljnije rešenje za obe strane je razmena tih teritorija, a Ibar bi mogao da bude zajednička granica.

- Međutim, ta opcija otpada jer se kosovska strana oslonila na američke i evropske birokrate. Rezultat toga – nikakav dobitak za kosovske Albance - ocenio je Rorabaker.

Na primedbe da bi razmena teritorije otvorila novu Pandorinu kutiju u regionu, posebno zbog aspiracija u Republici Srpskoj, kao i među Albancima u Makedoniji, Rorabaker je odgovorio da je siguran da postoje razni primeri u svetu koji bi možda mogli da budu pogođeni rešenjem koje je pronađeno za uspostavljanje mira između Srbije i Kosova.

- Međutim, lično smatram da ne moraju svi problemi da budu rešeni pre nego što se ovaj reši na pravi način. Svaki problem ima svoje posebno rešenje, koje ne treba mešati sa drugim situacijama. Oni koji žele da reše sve problem odjednom obično ne mogu da reše nijedan - istakao je on.

Rorabaker ističe referendum o nezavisnosti Crne Gore kao dobar primer rešenja koje su njeni građani doneli ne samo samoinicijativno, već uprkos prvobitnom protivljenju Evropske unije.

- Dogovor bez mešanja sa strane bio bi mnogo dugotrajniji i u slučaju Beograda i Prištine - zaključio je on.

Povezane vesti: SRS će tražiti ocenu ustavnosti sporazuma Nikolić i File očekuju pozitivnu odluku u junu Kacin: Rasprave o tome ko je dogovorom priznao KiM - nekorektne Kosovo čeka sudbina Palestine: Ostaće u zoni sumraka... Dačić: Srbi koji su otišli u inostranstvo da se vrate i podele sudbinu Đurić: Od Srbije se ne može tražiti da prizna Kosovo kada to... Nikitović i Bećković stoje iza saopštenja SPC o sporazumu? Eštonova: Čast mi je da pomognem Vučić: Obezbeđeno mnogo više nego što su Srbi do sada imali Vlada prihvatila briselski sporazum Pet važnih pitanja (i odgovora) o Severu Kosova posle parafiranja... Vučić: Bila bi katastrofa za EU ako nam ne daju datum

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.