Do daljeg - bez popuštanja mera; Tendencija poboljšanja, ali... VIDEO

Izvor: B92, 22.Jan.2021, 13:05

Do daljeg - bez popuštanja mera; "Tendencija poboljšanja, ali..." VIDEO

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa održao je konferenciju za medije od 15 sati. Saopšten je zaključak - bolja situacija, ali mere ostaju.

"Deluje da je situacija sa tendencijom poboljšanja, ali daleko smo od toga da smo u potpuno kontrolisanoj situaciji", rekao je epidemiolog dr Branislav Tiodorović

Svi smo svesni da treba da očuvamo ovu situaciju, pogotovo jer nam je vakcinacija krenula veoma dobro, čak i neočekivano.

Ako bismo vakcinacijom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obuhvatili što veći broj ljudi, došli bismo do kolektivnog imuniteta, možda i u naredna dva, tri meseca, dodao je on.

Do daljeg nema još popuštanja mera, pojasnio je imunolog dr Srđa Janković.

Alergični ste na penicilin? Dr Janković otkriva da li možete da primite vakcinu protiv koronavirusa

Punktovi za vakcinaciju su tako organizovani da se može doći do svakog ko je izrazio želju da se vakciniše u Srbiji, rekao je Janković.

"Nijedna od trenutno rapsoloživih vakcina nije trenutno ispitivana na trudnicama i osobe koje su trudne se ne vakcinišu. Bilo je osoba u svetu koje su vakcinisane pa su saznale da su trudne, a nije bilo kontraindikacija", odgovorio je Janković na pitanje da li bi trebalo da se vakcinišu trudnice. Predložio je odlaganje vakcinacije nakon planiranja trudnoće, ali ne predugo, poput godinu dana kako drugi pišu i preporučuju. Rekao je da je odlaganje za mnogo kraći period - oko vakcinisanja, do mesec dana, ne više.

Trudnice neće biti vakcinisane: "Odložiti planiranje samo dok prođe period vakcinacije"

Profesor Tiodorović rekao je da je razumno da će sve vakcine koje budu prihvaćene biti i u drugim zemljama, kako bi mogle da budu obezbeđene dovoljne količine.

Iz Hrvatske su saopštili da su privremeno obustavili prvu dozu davanja vakcine zbog problema u nabavci Fajzerove i Modernine - Tiodorović je naveo da ovoga trenutka nemamo činjenicu da imamo zastoj u isporuci. Nemamo taj problem koji ima Hrvatska, istakao je on.

"Svaka prognoza kod ove bolesti je veoma teška i vrlo odgovorna. Treba našem narodu dati nadu jer ovo isuviše dugo traje, preko godinu dana. Zato su mere ostale zasad takve kakve su", rekao je Tiodorović.

Za osobe koje su teško pokretne ili nepokretne organizovan je prevoz do mesta vakcinacije ili na kućnoj adresi, kako je pojasnio Tiodorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Obraćanje Kriznog štaba DANAS U 15 ČASOVA! Na poslednjem zasedanju odlučeno je da sve mere ostaju do daljeg, da li će ovaj put biti popuštanja?

Izvor: Blic, 22.Jan.2021

Konferencija za medije Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa biće održana danas u 15 sati u Palati Srbija.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.