Končar se još junački brani od okupatorske čizme FOTO

Izvor: B92, 08.Nov.2018, 01:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Končar se još junački brani od okupatorske čizme" FOTO

Split -- Muškarac koji je srušio spomenik narodnom heroju NOB-a, Radetu Končaru, čeka hirurška intervencija, nakon što ga je spomenik koji je rušio priklještio.

Šef odeljenja traume u splitskoj bolnici, Bruno Lukšić izjavio je da je muškarac star 65 godina zadobio teške povrede i da ga čeka operativni zahvat.

"Nama je u ranim jutarnjim satima doveden pacijent s težom telesnom povredom, koji ima prelom određenog dela tela, nastao delovanjem mehaničke sile", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Lukšić, prenela je Hina.

Rekao je i da je stanje povređenog stabilno, ali da će biti podvrgnut operativnom zahvatu čime će povreda biti sanirana. I dok gradske službe popravljaju nastalu štetu, policija je završila uviđaj i čeka oporavak muškarca kako bi sa njim obavila razgovor.

Rušenje spomenika Končaru najoštrije je osudila gradska uprava ocenivši da je reč o činu neodgovornog pojedinca koji ne izražava mišljenje građana "slobodnog i tolerantnog" Splita.

"Verujemo da će nadležne institucije primereno kazniti počinitelja. Grad Split je jutros, po saznanju o ovom činu angažovao firmu koja će nakon policijskog uviđaja sanirati štetu i spomenik vratiti u prvobitno stanje", saopštila je uprava grada.

Predsednik Udruženja antifašista i antifašističkih boraca Splita Josip Milat kaže da rušenje spomenika Končaru nije samo vandalski i necivilizacijski čin pojedinca.

"I malom detetu je jasno da nekoliko hiljada srušenih, devastiranih i po nekoliko puta oskrnavljenih spomen obeležja antifašizmu, ne samo u Splitu nego širom Lijepe Naše, nije moguće svesti na dela neodgovornih pojedinaca", kazao je Milat.

Prema nekim informacijama, od poslednjeg rata u Hrvatskoj je srušeno više od 3.500 spomenika podignutih heroijima borbe protiv fašizma. I dok povređenog čeka operacija, društvenim mrežama šire se razni duhoviti i manje duhoviti komentari: "Lomi noge fašistima i 76 godina nakon što su ga streljali", jedan je od tvitova.

Novinarka Maja Sever je na tviteru napisala: "Opet je krenulo rušenje spomenika antifašistima. Ali, za razliku od devedesetih, ovoga puta spomenici uzvraćaju. Čuvajte noge, gadovi".

Poitičkarka Anka Mrak Taritaš je napisala: "Rade Končar se i dalje junački brani od okupatorske čizme. Eto, to su narodni heroji, deco. Milosti ne traže niti bi je dali". A tviteraš Goran Vojkovic je u svom postu napisao da je "Rade Končar sam zadržao ustašu do dolaska policije".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.