Konačno prvi posao, u trideset prvoj

Izvor: RTS, 17.Jan.2020, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačno prvi posao, u trideset prvoj

U projektu samozapošljavanja, koji je u Pančevu sproveden u saradnji sa nemačkom organizacijom „Help", prednost su imali mladi, žene i Romi. Posle višemesečne prakse kod osam poslodavaca, troje radnika je dobilo stalno zaposlenje, a preduzetnici novac za opremu. Na ovaj način posao je dobio i 31-godišnji Miša Marković.
Tridesetjednogodišnji Pančevac Miša Marković završio je osnovnu školu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i do sada nije mogao da pronađe posao. Projekat Gradske uprave i nemačke organizacije omogućio mu je devetomesečnu praksu u firmi koja se bavi elektroinstalacijama, a pošto se dobro pokazao, produžili su mu ugovor.

"Bilo mi je zanimljivo učeći novu oblast, stručno sam se osposobio i sad sam spreman da obavljam ovaj zanat. Znači mi redovna plata i korektan odnos", kaže Miša Marković.
Poslodavac koji je zaposlio Mišu dobio je pomoć od 290.000 dinara za kupovinu alata i opreme za rad. Kaže da posla ima dosta, gradi se po Pančevu i potrebne su njihove usluge, ali nedostaju radnici.
"Problem je što mlade generacije neće da upisuju škole tipa ovog zanata, a i dosta osposobljenog kadra je otišlo van naše zemlje. Spremni smo, kao što smo i Mišu osposobili, da pomognemo mladim ljudima koji počinju da rade, da nauče ovaj posao i da mogu normalno da žive", objašnjava poslodavac Dušan Vučak.
Novčana sredstva za ovaj projekat obezbedila je Švedska razvojna agencija, dok je Grad Pančevo učestovao sa 10 odsto.
"Mi smo uspeli da izdejstvujemo 19 grantova za ljude koji su u međuvremenu otvorili svoje preduzetničke radnje i razvili svoj mali biznis, a osim toga imali smo radnu praksu, gde su bili plaćeni porezi i doprinosi", ističe gradski većnik Milenko Čučković.
Saradnja sa organizacijom "Help" nastaviće se i ove godine, što će doneti nove šanse za zaposlenje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.