Izvor: Nezavisne Novine, 18.Jun.2018, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komšić: Nedopustiva saradnja Republike Srpske i Srbije u oblasti namjenske industrije

SARAJEVO - Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić pozvao je danas Predsjedništvo BiH da hitno reaguje i zaštiti interesa države jer smatra nedopustivim unapređenje saradnje Republike Srpske i Srbije u oblasti namjenske industrije.

Komšić, koji je najavio kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda tu saradnju tumači kao da Srbija, kako kaže, "naoružava separatistički režim Milorada Dodika", prenio je sarajevski portal Klix.ba.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<
"Nedopustivo je da ministarstvo jedne susjedne zemlje koja se obavezala na poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, naoružava Dodikov separatistički režim, ulažući pri tom 14 milona KM. Entitet Republika Srpska nema svoju vojsku, pa se stoga postavlja pitanje da li će Vojska Republike Srbije ponovo dejstovati u Bosni i Hercegovini. Mi vrlo dobro znamo kako su se ta dejstva u prošlosti manifestovala, genocidom i etničkim čišćenjem", rekao je Komšić.

Komšić, koji je bio član Predsjedništva BiH u prethodnom mandatu, smatra i da je zabrinjavajuća odluka o uništenju 8.300 tona municije i 40.000 pušaka u vlasništvu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, dok istovremeno, kako tvrdi, Srbija naoružava "Dodikov militaristički nastrojen režim".

Tvrdi i da Srbija ne može da potpiše ovakav sporazum sa Reublikom Srpskom.

Prema njegovom tumačenju, takav sporazum bi jedino mogao da se potpiše sa državnim institucija BiH, Predsjedništvom ili Savjetom ministara i državnim parlamentom.

"To je tako definisano po zakonu koji reguliše zaključenje međunarodnih sporazuma i ugovora. Unilateralni pokušaj potpisivanja sporazuma je skandalozan. Pozivam Predsjedništvo BiH na reakciju i na zaštitu interesa države", naveo je Komšić.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Komšić pozvao predsedništvo BiH da reaguje na sporazum Srbije i RS

Izvor: RTS, 18.Jun.2018

Predsednik Demokratske fronte Željko Komšić pozvao je Predsedništvo BiH da zaštiti interese države, jer smatra nedopustivim unapređenje saradnje Republike Srpske i Srbije u oblasti namenske industrije. . Željko Komšić,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.