Komšić, Dodik i Džaferović se dogovorili da nema dogovora; AP: Kriza

Izvor: B92, 20.Avg.2019, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komšić, Dodik i Džaferović se dogovorili da nema dogovora; AP: Kriza

Sarajevo -- Trojica članova Predsedništva BiH, Željko Komšić, Milorad Dodik i Šafik Džaferović, dogovorili su da otkažu redovnu i vanrednu sednicu o ANP-u i mandataru.

Obe sednice trebalo je da budu održane danas.

Dogovor o otkazivanju je postignut na konsultacijama uoči redovne i vanredne sednice.

"Lako smo doneli ove zaključke, bez rasprava. Znali smo 15 minuta pre u kojem pravcu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ćemo ići. Nije bilo potrebne za dramatikom i dizanjem tenzija", poručio je Komšić, aktuelni predsedavajući Predsedništva BiH. On je, kako je preneo sarajevski portal Kliks, rekao da su se svi trudili da ostave "otvorena vrata za novi dogovor".

"Nismo želeli da Džaferović i ja glasamo protiv imenovanja Tegeltije (za mandatara), jer bi mu time zatvorili vrata za tu poziciju", rekao je, između ostalog, Komšić.

Američka agencija AP je danas, uoči sednice Predsedništva BiH, konstatovala da BiH preti nova politička kriza ukoliko se ne postigne dogovor o formiranju vlasti, ističući da nestabilnost u toj zemlji znači nestabilnost na celom Balkanu, gde Zapad, kako navodi, pokušava da obnovi pregovore o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

"Ako ne bude dogovora o formiranju nacionalne vlade, Bosna će se verovatno suočiti sa još jednom političkom krizom, koja će zacementirati etničke podele u njoj",a nacionalističke političare podstaći na ideje podele, navodi AP i upozorava da će, uz zastoj, BiH ona izostati i iza drugih balkanskih zemalja kada je reč o evropskim intergacijama.

U opširnom tekstu, posvećenom tome šta blokira BiH da formira novu vlast, AP ističe da je glavna tačka spoticanja pitanje ulaska BiH u NATO i ocenjuje da taj spor održava rastući sukob između Zapada i Rusije o budućnosti Balkana.

"Dok Zapad želi da vidi da se i dalje nestabilni region reformiše i konačno pridruži EU i NATO, Rusija je iskoristila svoje istorijske veze sa Srbima da potkopa tu ideju", tvrdi AP. Američka agencija ocenjuje da su Srbija i Republika Srpska ostali jedini saveznici Kremlja na Balkanu nakon što je Crna Gora "okrenula leđa Moskvi" i pridružila se NATO.

AP navodi da je dogovor između lidera Srba, muslimana i Hrvata u BiH od ključnog značaja jer je neformiranje vlasti zaustavilo ekonomski razvoj BiH koja se, kako ističe, i dalje oporavlja od rata.

Ali nesuglasice između proruski nastrojenih Srba u BiH i druge dve grupe oko budućih odnosa Bosne sa NATO mogli bi da poremete dogovor o vladi, gurnu zemlju dublje u krizu i pogoršaju etničke podele, navodi agencija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.